V Cmureku za začetek novi most

Marjan Toš
08.01.2023 04:40

Bogata dediščina preteklosti na obrobju Slovenskih goric nad Muro je bila nekoč del SVZ Hrastovec - Trate, zdaj je tam Muzej norosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cmureški grad potrebuje celovito obnovo, saj je dragocen ostanek preteklosti.
Občina Šentilj

Grad Cmurek so v prvi polovici 12. stoletja pozidali svobodni gospodje Cmureški. V starih zapisih se leta 1148 prvič omenja Burkhard de Morekke. Leta 1174 je bil Reinbert Cmureški glavni komornik (procurator) na dvoru štajerskega mejnega grofa Otokarja IV. Potem ko so leta 1245 prvotni lastniki (Cmureški) izumrli, so gospostvo in grad podedovali traugavski ministeriali gospodje Trušenjski. Sam grad je v virih omenjen šele leta 1299 kot hovs Murek. Leta 1386 so Cmurek kupili grofje Celjski (Herman II. in Viljem), leta 1401 ga je grof Herman Celjski prodal svaku Hansu Stubenberškemu. Grofje Stubenbergi so ga imeli v lasti vse do leta 1931, ko ga je kupil Anton Mali, dotedanji grajski oskrbnik.

Po drugi svetovni vojni je Jugoslavija grad nacionalizirala in v njem uredila Zavod za duševno in živčno bolne. V gradu Cmurek je do leta 2004 delovala enota Socialnovarstvenega zavoda (SVZ) Hrastovec, katero pa je zavod zaprl z argumentom, da takšne ustanove niso primerne za bivanje ljudi. Po tistem je grad ostal v upravljanju zavoda, in ker ni bilo nobene dejavnosti, ga ni nihče vzdrževal. Upravljavec gradu SVZ Hrastovec se je lani prijavil na razpis ministrstva za kulturo in prejel 50 tisoč evrov državnih sredstev za obnovo mostu, preko katerega je možen dostop do gradu. Kot je povedal Aleksander Gungl, direktor SVZ Hrastovec, bodo s tem denarjem izvedli vzdrževalna dela, ki so nujno potrebna za uporabo gradu.

Od leta 2013 v gradu deluje Muzej norosti, katerega namen je celovita, tako strokovna kot laična, obravnava fenomena norosti s ciljem njegove pojmovne širitve, reaktualizacije, detabuizacije, dezinstitucionalizacije in rekultivacije. S svojimi dejavnostmi si prizadevajo za ohranitev in revitalizacijo gradu Cmurek. Sodelavci tega muzeja so bili tudi pobudniki obnove in ohranitve gradu in so predlagali prijavo na razpis kulturnega ministrstva. Z Muzejem norosti vodstvo SVZ Hrastovec dobro sodeluje, je povedal direktor Gungl, ki je prepričan, da bo delovanje tega muzeja v gradu omogočeno tudi po obnovi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta