V dnevnem centru ptujskih Optimistov poleti premor, nato spet aktivnosti

SIlvestra Brodnjak
10.07.2022 03:00

Pred premorom so pripravili še razstavo ročnih in slikarskih del. Za jesen pa že pripravljajo nove delavnice, za katere upajo, da bodo dobro obiskane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med razstavljavci sta bila najstarejša članica, 89-letna Tonka Čuček, in najmlajši član Jan Pečnik, ki prihaja na delavnice v družbi babice Lidije Pečnik in se z zanimanjem loti vsakega izdelka.
Silvestra Brodnjak

Nekajdnevna razstava ročnih in likovnih del Društva Optimisti Ptuj, ki je bila odprta v začetku junija v Četrtni skupnosti Ljudski vrt, je pritegnila pozornost velikega števila Ptujčanov in okoličanov. V Optimistovem dnevnem centru so imeli obiskovalci kaj videti. Ustvarjalna delavnica, ki je na sporedu ob sredah, je zaradi velikega števila članic razdeljena na kar dve skupini - dopoldansko in popoldansko pod mentorstvom Nežke Belca. Torkove likovne delavnice tečejo pod vodstvom Franca Simoniča.

Sicer pa je v dnevnem centru ob že omenjenih še več delavnic. Pridružite se lahko ponedeljkovim delavnicam španskega jezika, ki jih vodi Darja Kočevar, in angleščine za tretjo generacijo, ki jih vodi Nadia E. Galun, četrtkovi telovadbi za starejše, ki jo vodi Silva Lačen, in petkovim srečanjem skupine pevk in pevcev, imenovane Po stezicah, ki ji dirigira Erika Krajnc.

Apolonija - Polona Rajh se je zahvalila obema mentorjema ročnodelskih in likovnih ustvarjalcev, Nežki Belca in Francu Simoniču.
Silvestra Brodnjak

Društvo ima od aprila letos novo predsednico Apolonijo - Polono Rajh, ki je prostovoljka v društvu od leta 2014, vodi tudi skupino za pomoč žalujočim. Leta 2018 je začela z delavnico za trening kognitivnih zmožnosti. V Društvu Optimisti, ki bo kmalu obeležilo 20 let delovanja, je nasledila Silvo Lačen, ki je bila predsednica dva mandata, pred njo je Anka Osterman orala ledino, ko je leta 1999 začela s programom skupine starejših za samopomoč in bila kar dvanajst let predsednica Optimistov.

"Društvo Optimisti Ptuj je nevladna in neprofitna organizacija, ustanovljena leta 2003 z namenom širjenja in negovanja ideje prostovoljstva in solidarnosti. Naši člani - prostovoljci pod vodstvom koordinatorice programa Starejši za starejše Zore Pliberšek - obiščejo v svoji okolici osebe, starejše od 69 let, jih povprašajo, kako živijo, in jim pomagajo organizirati pomoč. Sicer pa so aktivni na različnih delavnicah, ki razen v poletnih mesecih delujejo na delovne dni med tednom," je povedala Rajhova.

Po dvomesečnih počitnicah bodo spet začeli s kontrolo in merjenjem pritiska, krvnega sladkorja in holesterola, z delavnico za urjenje možganov in skupino za žalujoče: "Kot nova dejavnost pa bodo, tako upamo, zaživele: računalniška delavnica, delavnica z namiznimi igrami, delavnica s tečaji preostalih tujih jezikov in skupina za pomoč svojcem z demenco. Slednja je še kako potrebna, saj se vse več družin sooča z boleznijo današnjega časa. Organizirali pa bomo tudi različna predavanja."

Polona Rajh problematiko demence zelo dobro pozna, saj se je temu ob študiju gerontologije podrobneje posvetila. Lani je izdala Vaje za krepitev spomina, pozornosti, orientacije in motorike, ki so pripomoček za delo z dementnimi osebami. "Poznati je treba naravo te bolezni in spoznati človeka, da veš in ravnaš tako, da kljub diagnozi ohrani dostojanstvo," je dejala in povabila tudi prostovoljce z različnimi znanji in spretnostmi, ki bi želeli voditi katerokoli od delavnic, da se oglasijo na e-mail rajh.polona@gmail.com ali pokličejo na 041 267 054, vsako sredo med 10. in 12. uro. Skupaj bodo poskusili narediti največ, da bodo tistim, ki se morajo soočiti z demenco, pomagali prebroditi težave, v katerih se večina znajde popolnoma nepripravljena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta