V Kungoti združili glasbo in dobro voljo

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
26.06.2022 05:00

Gostovanje Kungoške pleh muzike v pobrateni kraški občini Komen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Kungoške pleh muzike na ogledu Štanjela
Anita Kirbiš

Kungoška pihalna godba, ki je bila ustanovljena leta 2015 in si je nadela ime Kungoška pleh muzika, deluje kot sekcija KUD-a in šteje 25 aktivnih članov, predseduje pa ji Franc Kerenc. S svojimi nastopi so v kraju in kungoški občini nepogrešljivi. Pred nedavnim so bili ob občinskem prazniku Kungote soorganizator velikega in odmevnega dogodka Cela Kungota nori. Pod taktirko kapelnika Saša Najgliča pogosto nastopijo na domačih prireditvah in različnih gostovanjih, tudi preko meja​. Prirejajo različne koncerte, nekaj let pa negujejo sodelovanje s pobrateno občino Komen na Krasu; letos je namreč njihova pihalna godba sodelovala tudi na prazniku Kungote.

Želijo čim več nastopati

"Združiti prijatelje glasbe in dobre volje, ki so pripravljeni posvetiti del prostega časa z namenom glasbenega ustvarjanja in širjenja dobre energije v današnjih časih, je naš moto. Posebnost godbe je, poleg klasičnega repertoarja, izvajanje tradicionalnih koračnic in ohranjanje kulturne dediščine iz tega segmenta glasbenega področja. Naš cilj je čim več nastopati in tako prispevati k večji prepoznavnosti našega kraja oziroma občine Kungota," je povedal predsednik KUD-a in kungoški podžupan Rudi Matjašič, ki je bil tudi organizator srečanja pobratenih nekdaj krajev, danes pa občin Kungota in Komen.

Niso pozabili na kungoško himno

Pred koncertom so si z lokalnim vodičem ogledali kraški biser - Štanjel, spoznali njegovo bogato zgodovino in se sprehodili skozi znameniti Ferrarijev vrt, ubrano zapeli napitnico pred kraško štirno in pot nadaljevali proti Komnu. Večerni koncert so izvedli v polnem amfiteatru na prostem v vasici Brestovici, kjer so jih pozdravili predstavniki lokalne skupnosti in župan Komna Erik Modic. V pestrem koncertnem repertoarju niso pozabili na svojo himno, ki so jo posvetili prelepi Kungoti, pa svoje Cecilka polke. Občinstvu so predstavili posebnosti, ki jih družijo in združujejo v eno veliko družino. Z narodnozabavnimi skladbami se je predstavil tudi Kungoški kvintet, ki je del Kungoške pleh muzike, in dodobra ogrel dlani obiskovalcev. Kraševci so se po koncertu izkazali z izvrstno lokalno kulinarično ponudbo, nato pa je delegacijo iz Kungote čakala dolga nočna vožnja proti domu, na kateri so že snovali naslednje dogodke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta