V lenarškem motelu Vindiš bodo stanovanja

Marjan Toš
08.01.2023 04:40

Konec je dolgotrajnih ugibanj o usodi nekdanjega motela Vindiš v Lenartu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Motel Vindiš je le še del lenarške zgodovine ...
Marjan Toš

Že pred časom je zgradbo odkupil uspešen lenarški podjetnik Jože Kurnik, ki pripravlja projekt stanovanjsko-poslovnega objekta. Stavba nekdanjega motela je v slabem stanju in jo bo treba porušiti.

Prvotna zgradba je bila zgrajena leta 1910, dograjena in obnovljena leta 1938 in leta 1989 preurejena v motel. Še eno prenovo je doživela leta 1998, potem pa je počasi začelo iti vse navzdol. Motel Vindiš je nastal iz nekdanje priljubljene medvojne gostilne Lovski rog, v kateri so se zbirali lovci in ugledni lenarški tržani, med njimi odvetnik in sokolski voditelj dr. Milan Gorišek. Ta je veljal za enega najbolj uglednih tržanov medvojnega Lenarta in se je rad udeleževal družabnih dogodkov. Ta gostilna je nudila varno zavetje članom Sokola in lenarškim lovcem, med katerimi je bil pogosto dr. Gorišek. Vodilni možje lenarškega Sokola in člani odseka podružnice Slovenskega lovskega društva Maribor za okraj sv. Lenart, ki ga je tudi vodil dr. Gorišek, so imeli v Lovskem rogu stalne mize in stole ter celo stalne kozarce. To navado je vpeljal Gorišek, ki je v času županovanja za podžupana imenoval gostilničarja Franca Recerja. Tudi med nemško okupacijo je gostilna obratovala, po drugi svetovni vojni pa je postala poznana kot Joškova gostilna ali gostilna Pri Jošku, v katero so še vedno zahajali člani zelene bratovščine. Nekaj časa je delovala kot Toplakova gostilna.

Zgodovina se včasih poigrava - Joškova in Toplakova gostilna je zaprla vrata. Novi gostinec je začel delovati pod imenom Gostišče Vindiš, ki je vabilo tuje in domače goste in se 1. julija 1989 preoblikovalo v motel Vindiš. Z vsem, kar sodi zraven. To je bila za Lenart velika pridobitev. Po izjemno živahnem utripu in pestrem dogajanju pa je počasi začelo vse iti navzdol, dokler motela pred leti niso zaprli in zapečatili. Motel Vindiš postaja del lenarške zgodovine, saj bo novi lastnik zgradbo porušil in zgradil stanovanjsko-poslovni objekt. Menda z manjšim gostinskim lokalom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta