V Lovrencu delavnica o domačnosti

Mateja Bečan
26.08.2023 06:30

Jubilejni 30. Jezernikovi dnevi se to soboto zaključujejo v Lovrencu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Idilično okolje ob Koči Dobnik na Rdečem Bregu, v bližini katere je tudi rojstna hiša Rozike Močnik.
Foto Javornik

Raznolike športne prireditve in tekmovanja, likovne delavnice in razstave, glasbeni večeri, harmonikarjada in odprti oder, gledališke predstave in kino na prostem, delavnice za otroke ter mnogi drugi dogodki so del bogatega nabora prireditev, ki so se že odvile v okviru Jezernikovih dnevov. Letošnji jubilejni, že 30. zapovrstjo, se zaključujejo to soboto, 26. avgusta, s proslavitvijo občinskega praznika in kulturnim programom pevke Severe Gjurin.

O pohorskih gozdovih in Tončkin večer

Kot so prepričani glavni organizatorji, je aktualni program ponovno ponujal vsebine in aktivnosti za različne okuse in starostne skupine. Ljubitelji lepe besede pa pridejo na svoj račun na enem ali dveh literarnih večerih, ki so že stalnica avgustovskih dogajanj v Lovrencu. Prvi literarni pogovor o pohorskih gozdovih, ki ga je dopolnila gostujoča razstava, je bil v organizaciji Mariborske knjižnice.

Dela francosko-slovenske književnice Antonie Bernard
Mateja Bečan

V spomin na življenje in izjemno literarno zapuščino univerzitetne profesorice, slavistke, raziskovalke literarne zgodovine, jezikoslovke, prevajalke in francosko-slovenske knjižnice Antonie Bernard pa je v sodelovanju Turističnega društva in Koče Dobnik potekal še drugi literarni večer - Tončkin večer.

O osamljenosti posameznika v tem svetu

V prvem delu večera so se med branjem besedil iz Slovarčka osirotelih besed navzoči spomnili skoraj že pozabljenih izrazov lovrenškega narečnega besedišča, katerih rabo je Bernardova uporabila v slikovitih in čustveno obarvanih zapisih o otroštvu in mladosti, domačiji in pohorski naravi.

Drugi del je bil posvečen še eni rojakinji, upokojeni učiteljici Roziki Močnik, rojeni Dover, ki se je s pisanjem pesmi in kratke proze začela intenzivneje ukvarjati šele v poznih letih. Svoja literarna dela je objavljala v različnih zbornikih in ob pesniških natečajih. V letu 2012 je v okviru EPK nastopila na samostojnem pesniškem večeru v Literarni hiši Maribor. Njene aforizme so leta 2019 izbrali za objavo v zbirki aforizmov v Sremski Mitrovici. Danes živi v Mariboru, in ko ji je zdravje dopuščalo, se je redno udeleževala literarnih natečajev in delavnic. Tudi Močnikova se v pesniški zbirki Kamen v produ dotika tem, kot so dom, domovina, narava, minevanje, piše pa tudi o svetovnih problemih, kot so migracije in brezposelnost, pa tudi o brezbrižnosti in odtujenosti, brezupu in osamljenosti posameznika v tem svetu.

Za glasbeni del med branjem odlomkov in pesmi sta poskrbeli Saša Karničnik na harmoniki in Ivana Kores z violino, pred literarnim večerom pa je potekala likovna delavnica na temo domačnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta