V Miklavžu zdravstvena postaja in knjižnica

Damijan Toplak Damijan Toplak
01.07.2023 06:30

Miklavški župan pričakuje, da bi se lahko skoraj šest milijonov evrov vredna investicija pričela izvajati že leta 2025

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Območje, kjer naj bi leta 2025 ali kasneje v Miklavžu zrasli nova zdravstvena postaja in krajevna knjižnica
Damijan Toplak

Prejšnji teden smo na zadnji predpočitniški seji miklavškega občinskega sveta dočakali tudi točko o potrditvi dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za projekt izgradnje nove zdravstvene postaje in krajevne knjižnice v Miklavžu na Dravskem polju. Na območju tako imenovanega Miklavškega trikotnika ob zadnjem krožišču v Miklavžu v smeri Loke in Ptuja naj bi ob novi zdravstveni postaji, kjer bi združili na enem mestu vse zdravstvene storitve, ki so že zdaj na voljo v Miklavžu - osebni zdravnik, zobozdravnik, fizioterapevt, temu pa dodali še drugega družinskega zdravnika, ki bi ga miklavška občina s skoraj 7200 prebivalci potrebovala že zdaj, in pa še laboratorij - stala tudi krajevna knjižnica z manjšo dvorano in kavarno. Vrednost celotnega projekta je trenutno ocenjena na 5,97 milijona evrov z DDV, kar bo največji in najdražji projekt v 25-letni zgodovini miklavške občine, pred lanskimi lokalnimi volitvami pa so ga obljubljali prav vsi tedanji županski kandidati.

Miklavški župan Egon Repnik z miklavško občinsko upravo na zadnji predpočitniški seji miklavškega občinskega sveta
Damijan Toplak

Računajo na nepovratna sredstva

Pri omenjenem projektu bo šlo za zdravstveno postajo domala štiri milijone evrov, za preostalo pa še dva milijona evrov. Na miklavški občini, tako župan Egon Repnik, pri tem računajo na 850 tisoč evrov nepovratnih sredstev pri gradnji zdravstvene postaje in še pol milijona evrov za krajevno knjižnico, katero kraj s skoraj 4500 prebivalcev pričakuje že vrsto let. Na stavbi bo postavljena tudi sončna elektrarna, o njeni moči in velikosti pa se bodo še odločali, si pa želijo, da bi elektrarna pokrila vsaj lastne potrebe objekta po električni energiji. "Investicija je smiselna in ekonomsko upravičena, možna pa je še racionalizacija projekta, recimo pri manjšem številu pokritih parkirišč. V igri so tudi še določene vsebine na področju varstva starejših, kot je dnevni center za starejše, za katere pa pretežno skrbijo domovi za starejše, pa tudi še en otroški park," je dejal Repnik in dodal, da bi miklavška knjižnica delovala v okviru Mariborske knjižnice. Občinski svetnik Vlado Maksimović (SD) pa je opozoril, naj občinski načrtovalci pazijo, da ne bi novozgrajeni, sicer še kako prepotrebni prostori, na koncu ostali brez vsebine.

Miklavški župan Repnik je občinske svetnike pomiril z informacijo, da se prenova Ptujske ceste v Miklavžu nadaljuje v načrtovanih časovnih in vrednostnih okvirih, saj Direkcija RS za infrastrukturo tega projekta ne namerava omejevati. Podobno velja za energetsko sanacijo miklavškega kulturnega doma, kjer so že v postopku izbire izvajalca, ne bodo pa za zdaj tam gradili približno 100 kvadratnih metrov velikega prizidka, saj so zanj nameravali porabiti približno 200 tisoč evrov, ne pa 463 tisoč evrov, za kolikor so bili pripravljeni izvajalci izvesti to dograditev. Zapleta se z dovoljenji določenih državnih institucij za širitev Lovske ulice v Dravskem Dvoru, so pa pridobili vsa soglasja, da bodo naposled gradili kolesarsko stezo s pešpotjo med Miklavžem in Rogozo, a ker to ni bilo načrtovano v proračunu za letos, gradnja pred letom 2024 ne bo stekla.

Območje na Miklavškem trikotniku, kjer naj bi leta 2025 ali kasneje v Miklavžu zrasli nova zdravstvena postaja in krajevna knjižnica. 
Damijan Toplak

Podražitve tudi v miklavški občini

So se pa miklavški občinski svetniki seznanili (in tudi potrdili) z določenimi podražitvami. Odvajanje komunalne in padavinske vode se ne bo podražilo, se pa bo s 1. julijem s 5,5 na šest evrov podražila mesečna omrežnina, a jo bo v skoraj 54 odstotkih še vedno subvencionirala miklavška občina. Za 29,4 odstotka ali za inflacijo od 1. januarja 2010 do 31. decembra 2022 pa se je s 1. junijem zvišala cena čiščenja odpadnih voda na Centralni čistilni napravi v Dogošah, na katero je priključena tudi miklavška občina. A ta višja cena bo veljala le do junija 2024, ko poteče obstoječa koncesijska pogodba Aquasystemsu, ki pa pod trenutnimi pogoji skoraj gotovo ne bo podaljšana. Višje pa bodo z julijem tudi cene zbiranja odpadkov pri mariborski Snagi, ki se od leta 2021 niso spreminjale, kjer se bo mesečni strošek odvoza 120 litrov mešanih odpadkov zvišal za 1,16 evra ali za 10,2 odstotka, bioloških odpadkov pa za 2,37 evra ali 81,7 odstotka.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta