V OŠ Ivanjkovci učence vključujejo v urejanje okolja, pleskanje učilnic, ob 140-letnici na izletu v Ljubljano

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
20.05.2023 04:10

Na šoli so ponosni, da so leta 2020 prejeli priznanje Blaža Kumerdeja. V tem šolskem letu je v šoli 138 učencev, ki so uspešni na državnih tekmovanjih iz matematike, kemije, naravoslovja, so tudi zmagovalci akcije Varno na kolesu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Učenci višjih razredov so s starši in učitelji obiskali državni zbor.
Arhiv OŠ Ivanjkovci

Ravnateljica Osnovne šole (OŠ) Ivanjkovci Nada Pignar pravi, da segajo začetki organiziranega šolstva v tem kraju v leto 1816: "Takrat je okoli 20 otrok zahajalo v malo sobo župnišča, kjer so se učili branja in verouka. Leta 1820 je poučeval prvi učitelj, do takrat župnik. Leta 1824 so šolsko sobo povečali, leta 1870 so ustanovili šolski svet in leta 1870 je šola postala enorazrednica. V letu 1882 so krajani zbirali material in denar za gradnjo nove šole in s prostovoljnim delom zgradili dvonadstropno šolo, ki so jo leta 1885 razširili v trirazrednico. Leta 1886 je bilo v šolo vpisanih 240 otrok, leta 1892 pa je bilo prvič razpisano delovno mesto šolskega upravitelja."

Uspešna šola

Leta 1954 so osnovno šolo, ki se je sprva imenovala Svetinje, preimenovali v OŠ Ivanjkovci. Šola je imela sedem razredov, pouk je potekal v dveh izmenah, primanjkovalo je učiteljev, za 314 učencev jih je skrbelo le pet, obenem so se soočali tudi s prostorsko stisko, tako da sta zadnja dva razreda imela pouk vsak drugi dan. Zato so začeli razmišljati o gradnji nove šole, a je prišlo do reorganizacije šolstva, saj so ukinili višje razrede, učence pa prešolali v Ormož, Ljutomer, Cezanjevce in Miklavž. Vendar je že v naslednjem šolskem letu ormoška šola vrnila učence ivanjkovski šoli. 

Strokovni delavci šole so ponosni, da so za svoja prizadevanja leta 2020 prejeli priznanje Blaža Kumerdeja. V tem šolskem letu imajo v šoli 138 učencev, ki so uspešni na državnih tekmovanjih iz matematike, kemije, naravoslovja, angleščine, fizike, z raziskovalnimi nalogami in so tudi državni zmagovalci akcije Varno na kolesu.

Nada Pignar, ravnateljica OŠ, je na delo svojih kolegov ponosna.  
Darja Lukman Žunec

"Rada bi omenila starše, ki nas podpirajo, imajo spoštljiv odnos, sodelujejo v številnih dnevih dejavnosti, ki jih izpeljemo skupaj, kot so Gibajmo se skupaj, zeleni popoldnevi in predpraznični bazar, pravi ravnateljica, ki je pobudnik novih pristopov in z učenci kolesari v soboto, smuča z njimi v času počitnic, saj starši nimajo možnosti ali pa je to zanje preprosto predrago. Karte jim plača Društvo prijateljev mladine Ivanjkovci, šola pa doda privarčevani denar za prevoz do Pohorja."

Tudi šolsko okolico sami vzdržujejo, v sklopu dneva dejavnosti so učenci sami pleskali učilnice, položili keramične ploščice okrog umivalnika, zunaj risali varno peš pot, urejali grmičke in cvetice, na Cerju so učenci devetega razreda sadili drevesa in pomagali pogorelemu Krasu.

Bili so v Ljubljani

Tudi visoko obletnico šolstva praznujejo na svoj način. Učence nižjih razredov so odpeljali skupaj s starši na strokovno ekskurzijo v Ljubljano, kjer so si ogledali Šolski muzej, živalski vrt in Plečnikove znamenitosti. Učenci višjih razredov so skupaj z učitelji in starši potovali z vlakom ter so si ogledali državni zbor, kjer jih je nagovoril šolski minister Darjo Felda. V prihodnjih tednih jih čaka Športna akademija z Marcosom Tavaresom, na kateri bodo učenci predstavili še svoje športne zgodbe. V septembru bodo praznovanje sklenili z osrednjo proslavo ob prazniku KS Ivanjkovci in razstavo, ki jo pripravljajo skupaj s Pokrajinskim muzejem Ptuj - Ormož.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta