V Ritoznoju tudi postavljanje klopotca dobrodelno

Natalija Sinkovič
20.08.2023 07:30

V Društvu vinogradnikov Ritoznoj tradicionalna prireditev v počastitev klopotca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Ritoznoju so postavili klopotec.
Natalija Sinkovič

V dneh, ko se v Sloveniji soočamo z največjo naravno katastrofo in njenimi posledicami, marsikateri organizator sicer tradicionalnih prireditev podvomi, ali je to primerno. To so se spraševali tudi v Društvu vinogradnikov (DV) Ritoznoj, ki vsako leto avgusta pripravi veselo druženje ob postavitvi klopotca. "Po tehtnem premisleku smo se odločili, da izpeljemo svojo tradicionalno prireditev v počastitev klopotca, ki je zaščitni znak naših vinogradov. To leto je izjemno zahtevno za vse, ki smo kakorkoli povezani s kmetijstvom, in lahko rečemo, da z vsakim dežjem in slabo vremensko napovedjo pride ogromno strahu in trepetanja za pridelek, za katerega se trudimo skozi leto," je povedal predsednik DV Ritoznoj Branko Brezovšek.

Eno glavnih poslanstev društva je ohranjanje lokalnih vinogradniških tradicij in običajev, med katere spada postavljanje klopotca. Vsako leto dogodek pripravijo pri drugem članu, letos so ga v Vinogradništvu Pečovnik-Martinus na Ritoznoju, pri Jožiju Pečovniku, ki je ob nagovoru zbranim povedal: "Postavitev klopotca pomeni, da je grozdje začelo zoreti, da počasi prihajata jesen in čas trgatve. Upam, da bo letošnja letina kljub nenavadnim vremenskim pogojem dobra." Slovenjebistriški župan Ivan Žagar pa je poudaril pomembnost ohranjanja tehnične in kulturne dediščine ter vinogradniške tradicije. "Upam, da bo klopotčevo petje odgnalo ne le ptiče, ampak tudi druge tegobe, ki te dni pestijo ljudi na poplavljenih območjih." Pohvalil je tudi humanitarno noto dogodka. Da so v teh krajih doma odlični vinogradniki, je med drugim poudarila direktorica Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor Irena Kropf.

Ponosni na postavljeni klopotec.
Natalija Sinkovič

Klopotec v vinogradu za hišo

Postavljanje klopotca, to DV Ritoznoj običajno pripravi okoli velikega šmarna, je priložnost za druženje vinogradnikov, članov društva in drugih obiskovalcev, tokrat se jih je na družabnem dogodku zbralo več kot sto. Postavili so ga v vinograd za hišo, blagoslovil ga je župnik s Šmartnega na Pohorju Dejan Frangež.

Klopotec v Ritoznoju
Natalija Sinkovič

Klopotec je sestavljen iz lesenih ploščic in rezil, ki so pritrjena na vrteče se osi. Ko piha veter, se ploščice vrtijo in ustvarjajo značilno ropotajočo zvočno kuliso, ki plaši ptice. Oblika, velikost in okrasitev klopotcev se razlikujejo glede na lokalne posebnosti. Na Bistriškem je zelo znan izdelovalec klopotcev Konrad Knez. "Dela je za dobrih deset ur. Za izdelavo klopotca je najboljši akacijev les. Najprej je treba narediti okvir, potem os, za desko običajno uporabim les hruške, slive ali češnje za lepši zvok. Ogrodje naredim iz hrasta, krila pa iz smreke, da so čim lažja. Previden je treba biti, da nastaviš pravi kot oziroma naklon," je povedal Konrad Knez.

Podelili priznanja

Vsako leto DV Ritoznoj ob postavitvi klopotca podeli priznanja svojim članom z društvenega ocenjevanja vin in izreče pohvalo vinogradnikom za trdo delo. V kulturnem sporedu so nastopili Vaberški fantje iz Kovače vasi in Frajhajmska godba s Šmartnega na Pohorju, ki spada med najstarejše tovrstne godbe, saj njeni začetki segajo v leto 1827.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta