V Središču ob Dravi naravi vračajo neokrnjeni svet ob Dravi

12.08.2021 06:05
Med Ormožem in Središčem do meje s Hrvaško je eno od redkih območij, kjer človek še ni pretirano posegel v tok reke. Poslej ga bodo skrbno ohranjali
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob športnem igrišču blizu prenovljenega trga bo nastal interpretacijski center Grabe. Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Občina Središče ob Dravi je vključena v regionalni razvojni projekt Drava Natura 2000 - reka za prihodnost, vreden okoli pol milijona evrov, ki so ga pred štirimi leti skupno zasnovale tri občine na Ormoškem. Poleg središke še občini Ormož in Sveti Tomaž, vse v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo, Zavodom RS za varstvo naravne dediščine, Društvom za opazovaje in preučevanje ptic Slovenije in Vodnogospodarskim podjetjem Drava Ptuj.

​Zadnji ostanki prvobitne Drave

Kot je pojasnil središki župan Jurij Borko, so se z veseljem pridružili projektu za ohranjanje naravnih habitatov v strugi Drave in ob njej. Ta je na potezi od Ormoža do Središča ob Dravi oziroma do tamkajšnje meje s Hrvaško še relativno dobro ohranjena in velja za eno zadnjih ohranjenih podob prvobitne reke Drave na njeni celotni poti.

Jurij Borko Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC
Darja Lukman Žunec

Na razpisu so bili pred leti zelo uspešni, saj je projekt zdaj podprt skoraj izključno z evropskim in državnim denarjem, središka občina bo predvidoma prispevala le 10 do 15 tisoč evrov. Čeprav naj bi prva od treh faz projekta zaživela že lani, je epidemija covida-19 nekoliko zavrla dogajanje. Vendar je letos prvi del že uspešno stekel. Nameravajo urediti habitate rečnega in obrečnega pasu reke Drave in zato se ravnokar dogovarjajo za odkup zemljišč v strugi Drave in ob njej. Za odkup imajo predvidenih 330 tisoč evrov, ki jih bodo prejeli neposredno iz Sklada EU za regionalni razvoj in z ministrstva za okolje in prostor oziroma iz državnega proračuna.

Dravska kolesarska pot med Ormožem in Središčem ob Dravi Foto: Karmen RAZLAG
Karmen Razlag

V drugi fazi naj bi na območju, ki so ga z občinskim odlokom sicer že razglasili za krajinski park, v prihodnjih letih prav tako z evropskim denarjem izpeljali obsežne zasaditve, kar pomeni vrnitev prvobitnih habitatov, kot so travniki in poplavni gozdovi oziroma logi. V tretji fazi bodo uredili interpretacijsko središče, kjer bodo prikazovali biotope v krajinskem parku in obiskovalcem ponujali deset doživljajskih točk.

​Nujen bo nadzor

Zemljišča bodo večinoma odkupili od Agrarne skupnosti Grabe, ki ima 40 članov, in Lovske družine Središče ob Dravi ter s tem omogočili vrnitev območja v naravno stanje. Pomembno je, še poudarja župan Borko, da so že pred tremi leti sprejeli potrebne dokumente, predvsem odlok o rabi oziroma zavarovanju območja krajinskega parka. A bo zdaj treba sprejeti še načrt upravljanja, saj si želijo, da bi bilo območje urejeno in v njem dorečene dovoljene dejavnosti, ki ne bodo motile naravnih procesov. "Pravila ne bodo omejevala, pač pa bodo obiskovalcem določala gibanje po vnaprej določenih poteh in tudi dovoljene dejavnosti bodo definirane," pojasni župan.

Tako naj bi bile urejene interpretacijske točke. Vir: Občina Središče ob Dravi

Velik potencial tega območja vidi predvsem za razvoj turizma. Tudi zato so vstopili v ta projekt kot del skupne turistične destinacije treh občin na Ormoškem pod blagovno znamko Jeruzalem Slovenija. "Z vključitvijo v to destinacijo bi radi spodbudili naše občane, da se vključijo kot ponudniki turističnih namestitev in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, ki so lahko zanimive za obiskovalce. Poleg tega vključitev v destinacijo omogoča široko paleto promocijskih dejavnosti za celoto kot tudi posebej za naš krajinski park," še meni župan.

Garbe, tekma kočij Foto: Uroš KRSTIČ
Uroš Krstič

​Zamislili so si, da bi na odkupljenih območjih lahko uredili naravi prijazne namestitve, kot so kamp ali glamping in postajališče za avtodome, predvsem pa rekreacijske površine.​ Župan je prepričan, da je ohranjena narava ob Dravi odlična priložnost za razvoj občine: "Gre za priložnosti, ki jih kaže v bodoče prepoznati in pravilno ponuditi. V okviru enega od projektov Lokalne akcijske skupine Upravne enote Ormož smo denimo za podporo projektu ža nabavili kanuje za Dravo, zdaj pa iščemo zainteresirane, ki bi ponudili usposabljanje za uporabo in izposojanje kanujev." Župan poudarja, da ne gre za željo po masovnem turizmu, temveč za zanimiva doživetja za posamične turiste in družine. Občina bo tako izrabila vse ponujene možnosti, saj v sedanji perspektivi EU daje veliko denarja za tovrstne ekološke in naravovarstvene projekte. Ob tem dodaja, da je zmotno prepričanje, da gre zgolj za tako imenovane mehke vsebine: "V našem primeru gre tudi za postavitev fizičnih objektov, kot so interpretacijske točke in informacijski center."

Po območju že vodi Dravska kolesarska pot od Središča do Varaždina. FOTO: Uroš Rozman
Uroš Rozman

​Za delo centra predvidevajo oblikovanje vsaj dveh novih delovnih mest, predvsem pa naj bi spodbudili turistično ponudbo v neposredni bližini in lokalno ponudbo pridelkov in izdelkov, kar bi območju prineslo nekaj priložnosti za dodatni zaslužek. Doslej namreč v občini niso imeli prenočitvenih zmogljivosti, zato si želijo, da bi se zanje ob zagonu parka ob Dravi opogumili tudi domačini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta