Velikokrat prezrti oblikovalci nakita

Natalija Sinkovič
28.05.2023 07:30

Na Slovenskem tednu nakita predstavili tudi ustvarjanje dveh Bistričank

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danuška Hauptman
D.tajl Concept Store

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in konceptualna trgovina D.tajl Concept Store sta od 11. do 19. maja v Muzeju Slovenj Gradec v okviru Slovenskega tedna nakita pripravila občasno razstavo Tradicija in trajnost v nakitu. Na razstavi sta se predstavljali tudi Bistričanki Vesna Plavec in Danuška Hauptman - vsaka s svojim nakitom iz aluminija.

Izdelki Vesne Plavec
D.tajl Concept Store

Slovenski teden nakita je namenjen oblikovalcem sodobnega nakita, ki so velikokrat prezrti. Letošnja tema je bila sodobna alkimija - umetnost preoblikovanja in razdeljena je bila na tri dele: preteklost, sedanjost in prihodnost. Razstave in spremljevalne dogodke so gostili v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Radovljici, Slovenj Gradcu, osrednja razstava je bila v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Na razstavi v Koroškem pokrajinskem muzeju, kjer sta razstavljali Vesna Plavec in Danuška Hauptman, so izbrani kosi nakita iz muzejskih zbirk stopali v dialog z nakitom sodobnih oblikovalcev, ki navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti. Zato je tam našel prostor nakit, ki ga ustvarjata Bistričanki iz odpadnega aluminija, ki ga v bistriškem Impolu pridelujejo skoraj 200 let. Obe ustvarjata celo življenje, zato sta bili navdušeni, da je komisija izbrala njun nakit, saj ga resnično izdelujeta iz srca.

O avtorici in delu Vesne Plavec
D.tajl Concept Store

Vesna Plavec ustvarja na tradicionalen način

Nakit, ki ga izdeluje Vesna Plavec pod imenom Avantgard metalli, se bolj spogleduje s tradicionalnim izdelovanjem nakita. Njen prepoznavni stil je preplet starodavnih kovaških in zlatarskih tehnik, uporaba tradicionalnih starinskih ročnih orodij, nakit je surovo obdelan in sledi filozofiji trajnostnega, ekološkega in etičnega gibanja. "Vesela sem, da sem spoznala Slovenski teden nakita. Običajno ne spremljam modnih trendov, zelo redko mi kaj zares ogreje srce. Z leti vse bolj cenim kreativna ročna dela in mi je v čast delati na tem področju. S sodelovanjem sem ugotovila, da premalo vemo, koliko čudovitih oblikovalcev, umetnikov in rokodelcev na področju nakita se skriva pri nas v Sloveniji. Božansko," ugotavlja Vesna. "Avantgard metalli je nakit za žensko, ki zbira edinstvene, drzne, brezčasne kose nakita z globokim sporočilom. Rada pokaže, da je kul, neodvisna, močna, da ceni umetnost in kreativnost, ljubi, skrbi za naravo, življenje živi iskreno in strastno. Duh sodobne urbane bojevnice, epsko brezčasen, ponovno rojen, nesmrten," pojasni filozofijo svojega nakita Vesna Plavec.

Izdelki VulcanaArt Danuške Hauptman
D.tajl Concept Store

VulcanaArt pooseblja ustvarjalnost Danuške Hauptman

VulcanaArt je izrazito sofisticiran ustvarjalni projekt, ki se je razvil iz življenjskega hobija. Danuška Hauptman navdih najde v dolgoletnih izkušnjah oblikovanja in ustvarjanja. Zadnjih nekaj let se je posvetila oblikovanju nakita iz aluminija. Njen nakit je izrazit, opazen, drzen in unikaten. S svojo umetniško vizijo nadgrajuje aluminij z vitražnim steklom, polimerno glino in kristalčki Swarovski. Vsak kos nakita je izdelan po trenutnem navdihu, hkrati je funkcionalen in brezčasen. Sledi orodja, ki so vidne na vsakem kosu, dodajajo vrednost ročne izdelave, kar poudarja unikatnost vsakega kosa. "Ponosna sem, da so moj nakit izbrali za razstavo ob Slovenskem tednu nakita. To je priznanje, ki mi veliko pomeni, saj se je začelo pojavljati vse več kupcev in moje delo postaja prepoznavno. Zame je izjemno pomembno, da sem bila prepoznana med drugimi vrhunskimi oblikovalci nakita, saj to potrjuje, da sem uspela zgraditi edinstven slog in izraz. Veseli me, da lahko strankam ponudim izdelke, ki so nekaj posebnega in jim prinašajo neprecenljivo izkušnjo nošenja. To priznanje daje še več motivacije za nadaljnje ustvarjanje in raziskovanje na področju nakita."

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta