Veterani iz vse Slovenije po poti od generala Maistra do osamosvojitve

Marjan Toš
18.06.2022 03:00

Pohoda po poteh generala Maistra se je tokrat udeležilo 190 veteranov vojne za Slovenijo. Poklonili so se tudi spominu na slovenske branitelje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veteranski prapori pri obeležju v lenarškem parku
Dušan Komar

Lenarško območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS), ki ga vodi predsednik Jožef Majcenovič, je organiziralo tradicionalni, že 22. junijski pohod po poteh generala Maistra, ki so ga letos naslovili Po poti od generala Maistra do osamosvojitve, Lenart 2022. Veterani iz vse Slovenije so se zbrali na osrednjem prireditvenem prostoru v Športnorekreacijskem centru (ŠRC) Polena, kjer sta jih pozdravila in nagovorila lenarški župan Janez Kramberger in predsednik OZ ZVVS Lenart Majcenovič. Med mnogimi gosti pohoda so bili tudi predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo general Ladislav Lipič, podpredsednik Venčeslav Ogrinc in predsedniki območnih združenj iz vzhodnoštajerske pokrajine. Skupaj se je pohoda udeležilo 190 veteranov vojne za Slovenijo.

Kot nam je povedal sekretar lenarškega OZ VVS Janez Kocbek, je bila letošnja pot dolga vsega pet kilometrov, a je bila zaradi vročega sončnega vremena za nekatere kar naporna. Pohodniki so uživali v lepotah osrednjih Slovenskih goric, saj so se sprehodili med travniki, polji in sadovnjaki, spoznali so ostanke vaške arhitekture in lep del poti opravili po mestu Lenart in njegovem obrobju. Pohod so končali v ŠRC Polena, kjer so jim organizatorji postrgeli z izvirnimi slovenskogoriškimi kulinaričnimi dobrotami, vojaškim golažem izpod kuhalnice Stanislava Kegla in z domačimi vini.

Maistrov pohod je že 22 let izjemno priljubljena oblika druženja veteranov slovenske osamosvojitvene vojne in priložnost za obujanje spominov na čas slovenskega osamosvajanja. Pohod je hkrati namenjen negovanju spomina na generala Rudolfa Maistra. Lenarško združenje organizira vsako leto pohod v drugi občini, letos je bila torej gostiteljica občina Lenart. Predstavniki veteranskih združenj so se ob tem še s prapori poklonili spominu braniteljem domovine pri spominskem obeležju v Mestnem parku dr. Jožeta Pučnika v Lenartu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta