Vivat Poetovio!: Obujanje zavesti o pomenu Ptuja

Hojka Berlič Hojka Berlič
05.02.2019 16:13

Pod sloganom Živel, Ptuj! organizatorji združujejo dogajanje ob praznovanju 1950 let prve pisne omembe mesta. Program poudarja predvsem tradicijo in zgodovino mesta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizatorji so prvič predstavili program praznovanja 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja.

Program dogajanja v prazničnem letu, ki so ga predstavili v prvi vrsti odgovorni za njegovo oblikovanje, je v precejšnji meri skupek že skozi pretekla leta ustaljenega ptujskega dogajanja, ki se mu pridružujejo nekateri novi dogodki. "Glavni namen letošnjega leta ni 150 velikih praznovanj in vsega ostalega. Jasno, da je program zelo bogat in bo bogatil leto. Toda glavni namen je, da sami pri sebi obudimo zavest, kaj je Ptuj včasih pomenil," je bistvo koncepta praznovanja povzel Andrej Klasinc, predsednik lani ustanovljenega 12-članskega programskega sveta. Tudi zato naj bi začeli z majhnimi dejanji, kot je bilo z novim letom začeto obdarovanje vseh novorojenčkov s spominskim medaljonom. V prihodnje pa naj bi izobesili še zastave pred vsemi večjimi zavodi, okrasili naj bi središče mesta, zaživela pa je tudi obletnici posvečena spletna stran. Kot je povedala Katja Gönc, direktorica Zavoda za turizem Ptuj, so bili na dosedanjih sejemskih predstavitvah pozitivno presenečeni nad zanimanjem za zgodbo, ki jo želi Ptuj ob letošnji obletnici še posebej izpostaviti, pa tudi nad predstavljenim dogajanjem. V zavodu ob letošnjem jubileju pripravljajo tudi Vodnik po rimskih zgodbah Ptuja, ki v mesto vabi pod sloganom Nekoč antično, danes butično.

Kurentovanje medijsko izpostavljeno

Kot prvi večji dogodek v prazničnem letu organizatorji izpostavljajo sicer tradicionalno Kurentovanje, ki se začenja 23. februarja in v sklopu katerega poteka tudi Pustni mestni korzo, ki bo letos zajemal tudi uprizoritev zbora rimskih vojskovodij. Gönčeva je ob tem izrazila zadovoljstvo, da se je za spremljanje letošnjega Kurentovanja najavilo rekordno število novinarjev, "od National Geographic, do novinarjev iz Nizozemske, Avstralije", tako da bodo svetovni mediji "pokrili zgodbo o Ptuju, o obhodih kurentov in o zgodovini mesta". Vrhunec praznovanj v tem letu bo osrednja slovesnost, ki bo potekala 2. avgusta ob občinskem prazniku. Dogajanje pa bodo nato stopnjevali z XII. Rimskimi igrami, ki bodo letos še posebej bogate, štiridnevnega spektakla se bo udeležilo 800 kostumiranih Rimljanov. Ob praznovanju pa po besedah koordinatorke Jasmina Krajnc dajejo veliko poudarka tudi izobraževalni noti, zato vrtci in šole pripravljajo veliko aktivnosti, "s ciljem ozavestiti naše otroke o bogati dediščini, ki jo imamo". Med drugim bodo tako pripravili Muzikal Poetovio.

Želeli bi ambicioznejše razstave

Ob praznovanju jubileja na Ptuju želijo seveda še posebej izpostaviti bogato arheološko dediščino, zato bo Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož v tem letu pripravil več kot 30 projektov, kar nekaj med njimi tudi s področja arheologije. Eden od osrednjih dogodkov jubilejnega leta pa bo vsekakor jeseni odprta arheološka razstava Osrčje Petovione, postavljena na Ptujskem gradu, ki jo muzej pripravlja v sodelovanju z drugimi inštitucijami. "To mesto bi si zaslužilo, da bi pripravili dejansko ambiciozno razstavo, tako pa bo pač vse podrejeno danim zmožnostim. Govorim seveda o arheološkem razstavišču," ob tej priložnosti ni mogel mimo znane težke situacije direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož Aleksander Lorenčič. Ob tem pa je vendarle prepričan, da jim bo kljub temu uspelo pripraviti obletnici primerno razstavo: "Šlo bo za neka nova spoznanja, tudi na podlagi zadnjih geofizikalnih meritev na območju Panorame, Vičave. Dodana v rednost bo še virtualna predstavitev nekdanje Petovione." Muzej se s ptujsko občino dogovarja še o postavitvi dodatne arheološke razstave v Galeriji Magistrat, jeseni pa bodo izdali tudi zbornik, delno posvečen celotni zgodovini mesta in delno rimskemu obdobju. Kot je še povedal Lorenčič, ob pomoči ptujske občine upajo tudi na uspešno prijavo na razpis kulturnega ministrstva za sanacijska dela na objektu III. mitreja, tako da bi še letos obnovili celotno ostrešje in fasado.
Kot je ob predstavitvi programa praznovanja visoke obletnice povedala županja Nuška Gajšek, bo občina denarju, ki so ga za vsako leto pestrejše ptujsko dogajanje že v preteklih letih primaknili iz proračuna, v tem letu dodala še 112 tisoč evrov. Skupaj bodo tako za vse vsebine namenili 250- do 300 tisoč evrov, kar Gajškova vendarle ocenjuje za zadosten znesek v okviru finančnih zmožnosti občine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta