Vrnitev sv. Janeza Nepomuka in kipa brezmadežne v dvorec Dornava

14.10.2021 06:25
Tačas obnavljajo kapelo, na koncu posesti pa že stoji kip svetnika
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Strokovnjaki podjetja Gnom obnavljajo kapelo v dvorcu Dornava. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Vrnitev kopije kipa sv. Janeza Nepomuka na konec skoraj dva kilometra dolge parkovne osi za dornavskim dvorcem je del skrbno načrtovane obnove baročnega dvorca Dornava, ki je edinstven v tem delu Evrope. "Vrnitev skulpture sv. Janeza Nepomuka na njegovo prvotno mesto predstavlja delček veliko večjega projekta obnove izjemno bogate kiparske zbirke vrtnih skulptur in drugih dekorativnih elementov dvorca Dornava," pravi Svjetlana Kurelac, odgovorna konservatorka za baročni kompleks dvorca Dornava, ki se je sredi septembra skupaj s sodelavko Nino Žiberna, vodjo oddelka za kamen in štukaturo Restavratorskega centra Zavoda za kulturno dediščino Slovenije (ZVKDS), veselila vrnitve kipa na njegovo prvotno mesto ob nekdaj poplavni reki Pesnici, kjer je zdaj kip videti sredi polja.

V dvorec vračajo kopije

"V prvi fazi smo demontirali in na varno shranili večino ogroženih kamnitih skulptur, ki so že močno poškodovane. V prihodnjih letih bomo te skulpture in drugo dekorativno okrasje iz naravnega in umetnega kamna konservirali in jih na prvotnih lokacijah nadomestili s kopijami. Originale pa bomo shranili v dvorcu, kjer lahko zagotovimo ustrezne pogoje za hranjenje, hkrati bomo umetnine lahko predstavili širši javnosti," napoveduje strokovnjakinja in dodaja, da je kip sv. Janeza Nepomuka ena najbolje ohranjenih skulptur, ki je kljub mehanskim poškodbam pod oblogami in nečistočami skrival še vse atribute in drobne detajle.

Kopijo kipa sv. Janeza Nepomuka so že vrnili ob Pesnico. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Stanje te skulpture je dovoljevalo izdelavo kopije s klasično metodo, z odlitkom v umetnem kamnu. Konservatorsko-restavratorske posege na originalih in tudi izdelavo kopij spremlja in usmerja za to posebej imenovana komisija slovenskih strokovnjakov."

Mirko Cigula Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Lipov drevored vodi do baročnega dvorca Dornava Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kopijo zavetnika proti poplavam so že v preteklosti umestili na travnik v okljuku nekdaj meandrirajoče in neregulirane reke Pesnice. Z diagonalno postavitvijo kipa v razgibani drži in zasukanim zgornjim delom telesa na visok podstavek so dosegli, da je bila njegova silhueta učinkovita tudi ob pogledih od daleč, razlaga Svjetlana Kurelac, ki dodaja, da je ob prihodu po osrednji parkovni osi dobro vidna tudi figura križanega, ki ga svetnik drži v desnici. "Fino klesane obrazne poteze s čustveno zamaknjenim pogledom in skrbno izdelani detajli kanoniške noše kažejo, da je kip sv. Janeza Nepomuka delo v Mariboru rojenega kiparja Janeza Jakoba Schoya (1686-1733)."

Oranžerijo bodo obnovili

Dvorec Dornava je eden najpomembnejših in najbolj celovito ohranjenih spomenikov baročne arhitekture na Slovenskem, kljub ogroženosti in zdaj le še skromnim ostankom vrtne zasnove predstavlja velik potencial širše srednjeevropske regije, so prepričani strokovnjaki za varstvo kulturne dediščine. Tačas na dvorcu potekajo še nekatera obnovitvena dela, saj je ministrstvo za kulturo, ki je lastnik dvorca in posestva ob njem, zagotovilo sredstva za obnovo kapele, ki se je začela sredi poletja in naj bi jo končali še pred koncem leta. V prihodnje pa naj bi obnovili tudi znamenito oranžerijo.

Oranžerija je ena od znamenitosti dvorca Dornava. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR
Strokovnjaki podjetja Gnom obnavljajo kapelo v dvorcu Dornava. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

"Dvorec Dornava je po konceptu in velikosti, ki se kaže skozi arhitekturo, kiparsko okrasje, opremo in poslikave, krajinsko, parkovno in vrtno zasnovo eden najpomembnejših baročnih kompleksov v Sloveniji. Ministrstvo je pomen dvorca prepoznalo, kar kažejo zdajšnja vlaganja v obnovo, ki se bo, upamo, nadaljevala," dodajajo domačini, ki snujejo projekte o revitalizaciji in ponovnem dogajanju v dvorcu.

Strokovnjaki podjetja Gnom obnavljajo kapelo v dvorcu Dornava. Foto: Slavica PIČERKO PEKLAR
Slavica PIČERKO PEKLAR

Izvirnik kipa sv. Janeza Nepomuka zdaj hranijo v Restavratorskem centru ZVKDS, kjer so tudi originali nekaterih drugih plastik iz dornavskega grajskega parka, kot so Frančišek Ksaverij, Neptun in modreci ter Brezmadežna. Kopijo te bodo na začetek parkovne osi, pred lipov drevored lahko postavili že prihodnjo pomlad. Pet obnovljenih pritlikavcev je tačas na Ptujskem gradu, sedem v ptujski grajski žitnici. V park bodo v prihodnje nameščali kopije kipov, saj so originali dotrajani, predvsem pa dragoceni in jih ne gre dodatno izpostavljati vremenskim vplivom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta