Vse težje razmere za ptujski Rdeči križ: revščine vse več, sredstev vse manj

Hojka Berlič
20.07.2021 06:15
Pomoči iz evropskega sklada vse manj, denar občin že zdaj ne zadostuje. Skrajna možnost celo prenehanje delitve prehranskih paketov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedavna delitev prehranskih paketov na Ptuju Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

​Koronakriza je s seboj prinesla za okoli 20-odstotno povišanje potreb po pomoči, ki jo zagotavlja Območno združenje Rdečega križa (OZ RK) Ptuj. "Po pomoč so prišli zaposleni, ki so na čakanju na delo doma prejemali 80 odstotkov plače, mlade družine ... Otroci so bili zaradi šolanja na daljavo doma. Ker niso imeli zagotovljene šolske prehrane, so bile družine v stiskah. Prej so morali otrokom doma zagotoviti zajtrk in večerjo, potem tudi kosilo in malice," stanje opisuje sekretarka OZ RK Ptuj Marjana Cafuta.

V skladišču ptujskega RK je prostorska stiska. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Trenutno se sicer trend iskanja pomoči, podobno kot v preteklih letih, umirja. "Od junija do septembra si ljudje poiščejo hrano pri sorodnikih na deželi ali pa obdelujejo vrtove. Bojim pa se, kaj se bo zgodilo jeseni, ko bo treba kupiti šolske potrebščine in tudi znova ogrevati prostore. Vidimo, da cene, tudi hrane, rastejo," je zaskrbljena Cafutova.

A kljub splošnemu povečanju povpraševanja po pomoči je obisk pri njih - glede na to, komu je pomoč namenjena (prioritetno brezposelnim, prijavljenim na zavodu za zaposlovanje, osebam, ki prejemajo denarno socialno pomoč, upokojencem, ki imajo manj kot 400 evrov pokojnine) - po besedah Cafutove pravzaprav zanemarljiv: "Če bi vsi ti, ki so v naboru upravičencev, vsaj enkrat letno prišli k nam po pomoč, bi bila količina, ki jo imamo na razpolago, morda dovolj za dve delitvi. Ne pa za deset, kot jih letno izvedemo."

To pomeni, da veliko ljudi po pomoč preprosto ne pride. Po izkušnjah predsednika ptujskega OZ Aleksandra Solovjeva ima pogosto veliko vlogo pri tem ponos: "Sploh starejša generacija ne prihaja. Naučeni so, da morajo poskrbeti sami zase, in če nimajo, pač ni. Niti ne pomislijo, da bi si mogoče na račun testenin, ki bi jih dobili pri nas, lahko privoščili kak košček mesa."

​Evro na prebivalca že zdaj premalo

Po besedah Cafutove dobiva RK iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim za približno četrtino manj kot v preteklih letih. Ob vključevanju juga Balkana, ki je v neprimerno slabšem socialnem položaju kot Slovenija, pa je po mnenju Cafutove vprašanje, koliko pomoči bo Slovenija v prihodnosti iz sklada sploh še prejemala.

Sekretarka Marjana Cafuta je ena od dveh zaposlenih. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

"Bojim se, da bo pomoč, če bo situacija takšna, kot je sedaj, in se bodo potrebe nasploh po Evropi širile, padla na polovico. Kaj bomo s to polovico? Verjetno bomo morali omejevati število prejemov, se pravi, da pomoči posamezniki ne bodo mogli prejeti mesečno kot sedaj." Hkrati bodo verjetno morali več pomoči zagotoviti sami.

"Vemo, da imamo vir financiranja en evro na prebivalca iz občin Spodnjega Podravja. To nikakor ne zadošča. Ponekod pa občinski sveti, ko prebirajo naša poročila, ob tem še dvomijo o naših podatkih o potrebah ljudi. Ptujska občina na ta način v naš proračun prispeva okrog 24 tisoč evrov. Vemo, da za okoli pet tisoč Ptujčanov, ki čez leto pridejo po pomoč, to ni ne vem koliko. Petkrat moramo preračunati, kaj bomo s tem denarjem kupili, da ne bodo dobili le litra mleka in olja ter kilograma moke in sladkorja. Na koncu imajo ljudje občutek, da se norčujemo iz njih, ko pridejo po pomoč. Na tako nizek nivo jih ne moremo spustiti. Že tako so stigmatizirani, ker morajo priti k nam po pomoč. Ker preprosto nimajo druge izbire, da bi preživeli. S pokojnino 400 evrov ti ostane nekaj deset evrov za preživetje za ves mesec. Toliko ali pa manj, kot drugi pustijo v trgovini za vsakodnevni nakup," pravi Cafutova.

(Pre)pavšalna delitev denarja?

Ob tem bodo po besedah Solovjeva verjetno morali poiskati skupne poti tudi s Karitas: "Ptujska občina sedaj tudi njim prispeva sredstva v enakem obsegu. Sedež Karitas je v Mariboru, sledljivost je drugačna kot pri nas. Jeseni se bomo morali pogovarjati tudi o tem. Morda bi se bilo treba kdaj usesti skupaj in se pogovoriti o opravljenem delu. Ne pa, da se denar deli kar pavšalno." Cafutova ob tem doda, da ne gre za zavist do Karitas, a se bo treba skupaj dogovoriti, kaj bo kdo z denarjem iz občinskega proračuna postoril. "Koliko ptujskih svetnikov je do zdaj sploh bilo v prostorih RK? Trije! Kako potem lahko o nečem razpravljajo, če sploh ne vedo, kako izgleda in kaj je?" se ob tem sprašuje Solovjev.

Prehranskih paketov že zdaj ni dovolj. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka Berlič

Ob nezavidljivi situaciji pa izpostavlja, da je delitev hrane le možnost za RK, ne pa tudi njihova obveza - ne po statutu ne po zakonodaji. "Če mi ne bi več opravljali delitve, bi to prešlo na občino ali druge inštitucije. In bi morali rešitve pač iskati drugi," poudarja Solovjev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta