Zboru Natanael srebrno priznanje v Pragi

Irena Brdnik
08.01.2023 04:20

V župnijski cerkvi svetega Jerneja je mešani pevski zbor Natanael pripravil božični koncert, v začetku decembra so v Pragi prejeli srebrno priznanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani mešanega pevskega zbora Natanael z zborovodkinjo Rebeko Bračič (desno) na božičnem koncertu v župnijski cerkvi svetega Jerneja
Irena Brdnik

Mešani pevski zbor Natanael, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Slomšek Slovenska Bistrica, je 25. decembra po dopoldanski nedeljski sveti maši v župnijski cerkvi svetega Jerneja pripravil koncert božičnih pesmi ob spremljavi harfe. Svetnik Natanael oziroma sveti Bartolomej ali po naše Jernej, kot se imenuje slovenjebistriška župnijska cerkev, je eden od dvanajstih Jezusovih apostolov in goduje 24. avgusta.

Zbor je nekaj pesmi odpel že med sveto mašo, med njimi ob spremljavi Rebeke Bračič na klaviaturah angleški božični napev Hitite, kristjani, Keltska maša, Pri jaslicah, Božična uspavanka in Božji sin postal je človek, vse s slovenskimi priredbami in besedili. Na koncertu pa so ob božičnih pesmih prepevali skladbe, ki so zaznamovale njihovo leto 2022. Tako je 22-članski zbor pod vodstvom zborovodkinje Rebeke Bračič ob spremljavi harfe, na katero je igrala Lara Hrastnik, čutno odpel pesmi z naslovi Prav po prstih, Laudate dominum, angleški božični napev Sveta noč, skladbo Božična noč, Angelsko pesem in Sveto noč Franza Gruberja, pri kateri je zborovodkinja z dirigiranjem spodbudila občinstvo k skupnemu prepevanju. Pesmi so člani zbora odpeli zelo čutno, v cerkvi pred oltarjem so zvenele posebno veličastno. Sopranski solo je odpela Ana Novak, tenorskega Peter Ozimič. Obiskovalci, bila jih je polna cerkev, so bili navdušeni in izpopolnjeni, nastopajoče so iskreno nagradili z aplavzom.

Prve dni decembra se je zbor udeležil 30. Mednarodnega zborovskega festivala adventnih in božičnih pesmi v Pragi, kjer je v adventnem vzdušju prepevalo okoli 600 pevcev iz sedmih držav. V tekmovalnem delu v kategoriji komornih zborov do 24 pevcev so z zanosom, suvereno in s smiselno interpretacijo odpetih petih pesmi ob spremljavi pianistke Ane Pučnik iz Slovenske Bistrice prejeli srebrno priznanje. Poleg tekmovalnega dela so na festivalu prepevali na dveh spremljevalnih koncertih. "Poseben, čaroben pečat je na nas pustilo skupinsko petje vseh zborov na praznično okrašenem božičnem sejmu na Starem trgu v središču Prage. Naše kratko popotovanje po Pragi se je sklenilo s petjem pri zahvalni daritvi, sveti maši v čudoviti Plečnikovi cerkvi Srca Jezusovega," so zapisali na koncertni list ob koncertu v domači cerkvi. Zbor vodi tudi Marko Bračič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta