Združujejo umetnost in sodobno tehnologijo skozi izobraževanje

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
04.01.2020 05:03

Dijaki Elektro in računalniške šole Šolskega centra Ptuj v šoli pridobljeno znanje preverjajo na številnih delavnicah in se preizkušajo na festivalih znanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festivalov znanja se radi udeležujejo dijaki Elektro in računalniške šole ŠCP.
Arhiv šole

Dijaki Elektro in računalniške šole Šolskega centra Ptuj (ŠCP) zelo radi šolsko znanje nadgrajujejo s sodelovanjem pri številnih projektih, še posebno na področju multimedije, kot so delavnice videoprodukcije, in v zadnjem obdobju dronov, ter se preizkušajo v programiranju različnih naprav. Z učiteljem Francem Vrbančičem že od leta 2013 sodelujejo na različnih mednarodnih festivalih v Sloveniji, kot sta Mednarodni festival računalniške umetnosti - MFRU, ki ga organizira Mladinski kulturni center Maribor, in festival Kiblix, ki ga organizira nevladno društvo KID KIBLA.
Letos pa so se dijaki Staš Tofant, Sašo Simunič, Nejc Butolen, Timotej Medved in Patrik Šulek udeležili dveh pomembnih mednarodnih festivalov: Speculum Artium v Delavskem domu Trbovlje in Pixxelpoint v Novi Gorici. Kot pravi Nina Jeza, nekdanja sodelavka ptujske elektro in računalniške šole ter organizatorka tovrstnih festivalov, ti festivali povezujejo umetnost, znanost in tehnologijo: "Predvsem pa združujejo umetnost in sodobno tehnologijo skozi izobraževanje. Sodobna umetnost je ustvarjena z namenom, da spodbuja kreativnost in izpostavlja problematiko oziroma izzive današnjega časa. Z vrsto različnih ustvarjalnic želimo spodbuditi in ponuditi možnosti mladim akterjem, da svoja znanja in navdihe preprosto unovčijo."
Danes igra, jutri poklic je vodilo učitelja Vrbančiča, ki mu dijaki rade volje sledijo. Tako so dobitniki priznanja na festivalu Kiblix 2017, kjer so svoje ideje predstavili in demonstrirali dijaki Domen Mlakar, Sašo Ristov, Jan Breznar, Aljaž Simunič in Erik Petek pod vodstvom mentorjev Franca Vrbančiča in Davida Drofenika in kjer so predstavili delavnico Foto in video za množice. S svojim nastopom in demonstracijami so pripomogli k uspešni izvedbi festivala. Mednarodna žirija je ocenjevala med enajstimi izobraževalnimi dogodki in delavnicami, izvedenimi v letu 2017, in je pohvalila delavnico Foto in video za množice. Od iste žirije pa so na festivalu Kiblix 2018 dobili tudi nagrado Beli Aphroid v kategoriji izobraževalnih dosežkov. Dijaki, tako njihov mentor, se različnih festivalov radi udeležujejo, saj lahko tam predstavijo svoje znanje tudi s praktičnimi predstavitvami svojega dela.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta