Že kmalu s kolesa na motor

Katarina Trstenjak
24.10.2018 13:55

Na motor je Luka Milec sedel že pri treh letih in pol, pri 18 pa je že petič državni prvak v motokrosu v kategoriji MX2.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Milec je osvojil že peti naslov državnega prvaka.
Osebni arhiv

Luka Milec, osemnajstletnik iz Starš, je že petič postal državni prvak v motokrosu v kategoriji MX2. Da se je nadobudni mladenič lotil tega športa, je kriv njegov starejši brat, ki si je že pred njim zaželel motor. "Ko sta ga starša pripeljala domov, sem tudi sam želel enakega, vendar sem bil star šele dve leti. Dala sta mi pogoj, da moram obvladati vožnjo s kolesom brez pomožnih koles, zato sem naslednje leto in pol cele dneve preživel na kolesu," se začetkov spominja Luka, ki je nato na motor sedel star komaj tri leta in pol.

Pri devetih letih začel resno trenirati

Sprva je motor vozil povsem rekreativno, potem pa vse bolj resno. Z motokrosom se tako ukvarja že skoraj 15 let - in kot pove, se je začelo kot zabava in ne kot treningi. Da bi lahko postal motokros velik del njegovega življenja, je zaslutil pri devetih letih, ko so se začeli resni treningi. "Uspehov je v teh letih veliko, vendar sem najbolj ponosen na dirko v Bolgariji, kjer sem v drugi vožnji na svetovnem prvenstvu zasedel drugo mesto in tako privozil skupno šesto mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu. Ponosen sem seveda tudi na pet naslovov državnega prvaka,” našteva svoje uspehe mladi motokrosist, ki pravi, da dobre med najboljšimi motokrosisti loči več let treningov, fizična pripravljenost, zdravstveno stanje, psihološka pripravljenost, priprava motorja in številne druge malenkosti.

Imel številne poškodbe

“Hvaležni smo vsake pomoči, vendar kljub vsemu moramo še sami vložiti veliko denarja in časa, da mi lahko omogočimo to pot, za kar sem staršem sila hvaležen,” ne pozabi na vso podporo Milec, ki si, tako kot vsak tekmovalec, želi postati svetovni prvak. “Za začetek so želje sploh nastopiti na MX2 svetovnem prvenstvu ter se dokazati in dobiti dobro ekipo za prihodnost,” pa hitro navaja svoje bližnje cilje. Trenutno tekmuje na evropski ravni, kjer je v letu deset tekem. Seveda pa vozi še v državnem prvenstvu. Da je motokros precej nevaren šport, potrjuje tudi mladi voznik, ki je imel že več kot deset zlomov in številne poškodbe mišic. A ga vse poškodbe na njegovi poti ne ustavijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta