Dr. Uroš Perko: "Duševne motnje pri športnikih vse bolj raziskane"

(dr)
22.07.2024 03:00

Specialist gestalt psihoterapije, avtor knjige Duševne motnje v športu, v sobotni prilogi Dela, o duševnem zdravju slovenskih vrhunskih športnikov:

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Doc. dr. Uroš Perko
Osebni arhiv

"Če še leta 2017 nismo imeli skoraj nič podatkov o duševnem zdravju slovenskih vrhunskih športnikov, je to zdaj postalo področje aktivnih raziskav. Dobili smo prvo strokovno knjigo, mediji kažejo zanimanje, športniki vse pogosteje o svojih težavah javno spregovorijo. V Ljubljani je predlani bil evropski kongres psihologov, nosilna tema sekcije športnih psihologov je bila ravno omenjena tema.

Pandorino skrinjico je odprl Jani Brajkovič, ko je v zelo iskrenem intervjuju delil svojo bitko z motnjo hranjenja - bulimijo. V njem je dejal: 'Kolesar mora biti za vrhunske uspehe v mladosti vrhunsko travmatiziran!' Ne morem se znebiti občutka, da to ne velja le za kolesarje, temveč za vse športne panoge in športnike, ki v njih tekmujejo. Nedvomno se tega premalo zavedajo vsi, ki so vpeti v šport, od staršev in trenerjev do funkcionarjev.

Če drži rek 'zdrav duh v zdravem telesu', se je treba vprašati, koliko zdravega duha premorejo športniki v svojih pogosto poškodovanih in naporom izpostavljenih telesih. Med športniki se redko pojavljajo psihoze, shizofrenija in bipolarna motnja. Zelo pogoste pa so, v tem vrstnem redu, depresija, anksioznost, motnje hranjenja, odvisnost od alkohola in iger na srečo. Nadalje se pojavljajo duševne motnje, značilne le za vrhunske športnike: motnje razpoloženja kot posledica pretreniranosti, tako imenovana anoreksija atletika, atletska adipoznost (debelost), demenca pugilistica ali boksarska demenca (najbolj znan primer je Mohamed Ali, a ne pojavlja se zgolj pri boksarjih, temveč pri vseh športih, kjer prihaja do blažjih ponavljajočih se ali občasnih močnejših udarcev v glavo), odvisnost od vadbe in vrsta tveganih vedenj, kot so vožnja pod vplivom alkohola, promiskuiteta itd. Vse našteto dodatno otežuje prepoznavanje duševnih motenj med športniki." (dr)

 

Vir: https://www.delo.si/sobotna-priloga/so-slovenski-vrhunski-sportniki-zares-vrhunsko-travmatizirani

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta