(KOLUMNA) Pogovor z Janšo in Antijanšo na TVS: Mantra in ozimnica našega nezadovoljstva

Marko Crnkovič
02.01.2022 17:00

Komaj čakam Milijonarja in Električarja na soočenjih. Uspeha ali neuspeha si jima ne upam napovedati, bo pa vsaj bolj zabavno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fokuspokus

Pogovor s predsednikom vlade in pogovor z opozicijo, ki ju je v sredo zvečer predvajala Televizija Slovenija, sta bila slaba reklama za spomladanske volitve. Toda vsaka reklama je dobra, tudi če je slaba.

Predsednik vlade nam je že drugič v tednu dni poslal mesidž, da je v Sloveniji vse v redu. Očitno je to nova mantra. Da so za vse krivi drugi - zlasti opozicija in mediji, pa tudi državljani -, seveda ni nič novega. Zdaj pa je v duhu nove namišljene normalnosti začel poudarjati, da je problem naša izkrivljena percepcija realnosti.

​Naj to pove tistim, za katere pravi - FFS! -, da živijo od tujega dela in pri tem še pričakujejo nekakšno enakopravnost.

Opozicija pa se nam je hotela prikupiti s priznanjem, da je njen repertoar očitkov vladi v bistvu iz naše ozimnice nezadovoljstev. S tem je nehote priznala svojo nemoč in neprepričljivost. Za to, kar vladi naprej mečemo, pa res ne rabimo opozicije. Vsaj do 24. aprila 2022 je ne rabimo.

Dvojna pomota

Pogovora sta bila zanimiva tudi z medijskega stališča. Če ju primerjamo s pogovoroma s premierom in z opozicijo, ki sta bila kdo ve zakaj na sporedu ravno konec maja na 3. programu, je napredek očiten. Napredek je že to, da se je z Janšo namesto mutastega Pirkoviča pogovarjal udvorljivi Možina. {api_embed_photo_R30}742802{/api_embed_photo_R30}

Ta je skrbel predvsem za to, da je bil gost dobro razpoložen in da mu ni bilo treba kazati bolj zoprnih plati svoje osebnosti - namreč gostu -, kot recimo v tistem predprazničnem intervjuju, ki ga je junija vodil Bergant.

Po drugi strani pa je treba priznati, da je Hrenova v pogovoru z opozicijo nadstandardno opravila svoje delo. Tako je treba voditi pogovore s politiki. Vztrajno, odločno, natančno in nepopustljivo.

Berem, da kontrast med Možinovo prijaznostjo do Janše in Hrenovkino neizprosnostjo do opozicije mnogi pripisujejo novi politični agendi TVS. {api_embed_photo_R30}742803{/api_embed_photo_R30}

To je dvojna pomota. Možina je bil za intervjuje na nacionalki že prej Janševa intimna opcija. Lidiji Hren pa nimamo pravice odrekati profesionalnosti in pričakovati, da se bo odpovedala nekim standardom samo zato, ker slučajno intervjuva opozicijo, ki ji je TVS pač na lepem nenaklonjena.

Opozicija pa se nam je hotela prikupiti s priznanjem, da je njen repertoar očitkov vladi v bistvu iz naše ozimnice nezadovoljstev. S tem je priznala svojo nemoč in neprepričljivost. Za to, kar vladi naprej mečemo, pa res ne rabimo opozicije. Vsaj do 24. aprila 2022 je ne rabimo.

Nepričakovan napredek

Nepričakovan napredek je bil tudi to, da je bila opozicija - kakorkoli že jo definiramo - tokrat res kompletna: poleg Levice, SD, LMŠ in SAB, sta bila tokrat v studiu tudi DeSUS in SNS, torej Ljubo Jasnič in Zmago Jelinčič.

Slednji se je maja pritoževal, ker prejšnjič ni bil povabljen. In le zakaj bi bil? Nekdo, ki kvaka kot koalicija, pa že ne more biti opozicija. Ali pač? Razen tega pa je znan po tem, da izkorišča nastope na televiziji za eskapade, ki spadajo v sovražni govor.

No, tokrat se je Plemeniti vzel skupaj, se vzdržal provokacij - in kvakal kot samo malo bolj nenavadna opozicija. Verjetno se je tudi on odločil, da bi bilo dobro izpasti bolj sredinski.

Moja projekcija

Moja projekcija je, da bodo spomladanska predvolilna soočenja - neglede na nove štaubzaugerje na TVS - zanimivejša ali vsaj gledljivejša kot doslej. Razlogov je več:

- Ker izbrezumljeno ljudstvo od teh volitev pričakuje, da bodo odločale med demokracijo in diktaturo, jim bo tudi bolj budno in radovedno sledilo. Karkoli že bo na meniju.

- (Odločanje med demokracijo in diktaturo je lansiral Kučan, vendar se s tem lahko tolažijo tudi desničarji. Čeprav je izjava po mojem pretirana, je v bistvu zelo državniška.)

Pop Tv

- Vrednost predvolilnih soočenj bo bolj razvedrilna kot pa informativna oz. ozaveščevalna. Za to bodo združili moči tako kandidati kot mediji. Levi in desni.

- Pa tudi sicer bodo volitve 2022 zelo zabavne, ker ne bo poudarka na programih oz. obljubah in zaslugah. Šlo bo za slogane, laži, podtikanja, namigovanja in soundbajte.

- Televizija Slovenija bo v okvirih svoje nove politične usmeritve poskušala obenem obsesivno in nerodno poskrbeti za korektnost, kar pa njenim pokroviteljem ne bo koristilo.

- Dramaturški suspenz, ki bo trajal do zadnjega, bo kandidate in volilce spravljal ob živce, zato lahko pričakujemo obilo preobratov ter dejanskih in domnevnih škandalov.

- PS: Jaz se že veselim nastopov Jonasa Žnidaršiča in Roberta Goloba. Milijonarju in Električarju si sicer ne upam napovedati uspeha, zagotovo pa bosta popestrila dogajanje.

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta