(POGLED) Policijske ure ni več. Zdaj gre za Slovenijo. Na vse ali nič.

10.04.2021 21:30
Mislim, da je ukinitev policijske ure - in druga rahljanja ukrepov - PR poteza. Vlado imam na sumu, da je ocenila, da smo državljani že tako na koncu z živci, da nas je treba pomiriti s koncesijo za nočno pohajkovanje po mestu in z drugimi koronapiškotki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ker mi je policijska ura šla na živce, bi bilo neumestno, če bi se zdaj pritoževal, ko bo po 173 hard day’s nights ukinjena. Je pa ta sprostitev svobode gibanja perverzen dokaz - tako kot sama omejitev -, da smo morali ta nočni hausarest preživljati izključno iz političnih razlogov, ne pa iz pandemiološko preventivnih.

Policijska ura je bila zato, ker pač korona. S tem smo se sprijaznili zato, ker smo se sprijaznili s še veliko bolj nadležnimi suspenzi rutin kot s tem, da se ponoči pač ne smemo šetati okrog.

V tem času nismo ne od vlade ne od vladne stroke slišali prepričljivega argumenta, da je ta ukrep zares potreben. In ko smo se na policijsko uro, slabo zakamuflirano v skrb za narodov zdravstveni blagor, že skoraj navadili, jo gre vlada nenadejano skenslat - in to že spet brez zveze z epidemiološko situacijo!

Tja v en dan so jo uvedli, tja v en dan so jo ukinili. Easy come, easy go.

Šloganje

Je policijska ura upočasnila širjenje okužb? Rešila kaj življenj? Morda. Pa če je samo eno samo. Toda tega zatrdno ne moremo vedeti. Mi, ki smo bili zaprti, se lahko s to optimistično statistiko samo tolažimo. Oni, ki so nas zaprli, pa nam lahko naprej mečejo brezsrčnost. Da smo si sploh upali pomisliti, da ne bi uvedli policijske ure! Ljudje bi umirali, če ne bi vlada uvedla policijske ure! Magari samo eden!

In smrt tega nesrečnika bi vlada seveda pripisala temu, da smo se mi egoisti hoteli šetati ponoči naokrog.

Minister za zdravje je nujnost zadnjega lockdowna argumentiral s tem, da bomo na ta način rešili 500 življenj.

Poklukar se mi zdi še kar normalen, toda ta izjava je ne samo nesramna, temveč tudi srhljiva. Še veliko bolj kot tista Toninova nerodnost z "razpisanimi posteljami" v DSO, ki jo je narobe razumel, kdor jo je hotel.

Kako si je minister drznil opletati z ugibanjem eventualnega števila mrtvih ali iztrganih gotovi smrti? Neizogibna približnost ocene ga odvezuje odgovornosti. Tega ni bilo mogoče točno napovedati. Pomaga pa za demagogijo.

Čudno, da se noben vladni piarovec ni spomnil, da bi nujnost policijske ure ovrednotil s številom ohranjenih življenj na časovno enoto njene veljavnosti.

PR poteza

Mislim, da je ukinitev policijske ure - in druga rahljanja ukrepov - PR poteza. Vlado imam na sumu, da je ocenila, da smo državljani že tako na koncu z živci, da nas je treba pomiriti s koncesijo za nočno pohajkovanje po mestu in z drugimi koronapiškotki.

Kot rečeno, ne bom se pritoževal. Ne čez ukinitev policijske ure. Nič nimam proti ukrepom, če so smiselni. Nekateri se zdijo smiselni, nekateri pa ne.

Pri vsej tej zmedi z nujnimi in hvala bogu učinkovitimi, na drugi strani pa tudi nelogičnimi, arbitrarnimi, interesnimi, privilegijskimi in čudaškimi ukrepi - da ne omenjam zapletov in bizarnosti s cepivi in cepljenjem, prednostnimi listami, testiranjem in samotestiranjem -, je to nenadno sproščanje na vsak način presenetljivo.

Vlada je takoj po lockdownu - in to po številkah sodeč ne ravno uspešnem - skorajda optimistično rekalibrirala semafor in milostno dovolila sprostitev nekaterih dejavnosti in preklicala nekatere omejitve ali prepovedi. Na čelu s to infamno policijsko uro.

Stava

Mislim, da gre tukaj za nevarno, morda celo za dvojno igro. Po eni strani je šla po mojem vlada stavit, da se bo krivulja okužb še kar kmalu, v roku meseca do dveh, zravnala in začela vsaj počasi padati - kar bo (če bo) zasluga vedno večjega števila cepljenih, ne pa bolj sproščenega, normalnemu podobnega življenja.

Upajmo seveda, da se bo to res zgodilo.

Toda po drugi strani lahko vlada to stavo tudi izgubi. V tem primeru pa bo potem primorana poleti uvesti še veliko strožje ukrepe - kar pa bi bila seveda socialna, psihološka, politična in gospodarska katastrofa. To bi Slovenijo pahnilo v spiralo izrednega stanja, česar pa si niti ta vlada ne želi. Vsaj ne racionalno.

Zato gre zdaj v bistvu vlada na vse ali nič. Če se to ne bo dobro končalo, se ne bo dobro končalo niti zanjo.

Naj samo spomnim: poanta policijske ure, uvedene z 20. oktobrom 2020, je bila naslednja: "Ne se zajebavat z Janšo!"

Zdaj je to uradno preklicano. S ponedeljkom se bomo lahko spet zajebavali z Janšo. Z njegovim dovoljenjem.

*Tekst je bil najprej objavljen na portalu Fokuspokus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta