(POGLED) Hvala bogu, da niso odžagali Simone Kustec

Nespametno od opozicije, da se loteva mehkih tkiv te vlade. Napačne tarče, dragi moji. Nanje streljate samo zato, ker so sedeče race in jih je lažje zadeti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Interpeliranje Simone Kustec je bilo tipičen primer kulpabilizacije domnevno najšibkejšega člena vlade, ki pa je simbolično še vedno dovolj prominenten, da se ga je opoziciji zdelo vredno napasti.

Imam vrsto razlogov, zakaj mislim, da je dobro, da je ministrica preživela. Samo eden od njih je privaten, četudi družbeno ne nepomemben — vsi drugi so politični.

Moja sinova po vseh teh mesecih šolanja na daljavo živita normalno, brez posledic. Kar ni zanemarljivo. Že tako sem skeptičen do dolžnostnega iskanja krivcev za vse, kar je pač fataliteta pandemije — v primeru podaljšane šole na daljavo pa še posebej.

In če bosta na koncu šolskega leta znala malo manj, kot če bi ves čas fizično hodila v šolo, ne bom krivil ministrice. To bi bilo podobno, kot če bi krivil njuna razrednika.

Ranljivejši in odstranljivejši

Mislim, da je od opozicije nespametno, da se loteva mehkih tkiv te vlade. Gre za ministre in/ali ministrice strank SMC in DeSUS, ki niso najhujši problem te vlade.

Zanje namreč zmotno predpostavljajo, da so interpelabilni ne samo zato, ker da slabo ali sporno delajo, temveč da so tudi moralno ranljivejši — beri: odstranljivejši —, ker so se spustili v pomilovanja vredno faustovsko kupčijo z SDS in NSi.

Aleksandro Pivec jim je še nekako uspelo odžagati, ker jih je pač sama imela poln kufer in je raje odstopila. Drugi se pa seveda ne dajo. Predvsem ne robustni Zdravko Počivalšek in še manj navidez izgubljena in nemočna Simona Kustec.

Robert Balen

Problem je v tem, da opozicija tolče po vladi na slepo. Ker če je iz primerov interpeliranja Hojsa in Počivalška in večmesečnega teženja z vnaprej izgubljeno konstruktivno nezaupnico evidentno, da se levica ne zaveda svojega realnega dometa, potem smemo sklepati tudi to, da ne zna pinpointati konkretnih tarč.

Roza poniji in črni panterji

Aleksandra Pivec je bila ena najbolj normalnih v tej vladi. Tudi Simona Kustec je ena najbolj normalnih v tej vladi. Tudi Zdravko Počivalšek — tehnokrat gor ali dol — je eden najbolj normalnih v tej vladi. Vsaj iz SMC oz. DeSUS.

Že res, da sta SMC in DeSUS po Šarčevem odstopu konvertirala k Janši. Pa vendar mislim, da španovija ni brez moralnega smisla in političnega učinka. Ti, za katere pravim, da so med bolj normalnimi v tej vladi, so v bistvu hvalevredna opozicija zgoraj omenjenima desničarskemu jedru in ovoju vlade.

Poglejmo za ilustracijo, kaj je v ponedeljek bleknil modri Grims v razpravi: čeprav je Simono Kustec podprl, si ni mogel kaj, da ne bi dodal — citiram po Mladini —, da “ni prepričan, [ali] bi to […] lahko storil [tudi] ob ponovnem poskusu interpelacije”.

Ker:

“Ven je treba nagnati vso LGTB in ostalo kulturno-marksistično indoktrinacijo, ki je je šolstvo polno, notri prinesti pravo slovensko tradicijo in slovensko kulturo. Več Prešerna, več Cankarja.”

In dokler bo slovenska šola tako indoktrinirana — da bodo v vsakem ocenjevalnem obdobju kulturnih marksistov umirali roza poniji in črni panterji —, "ministrico čaka še veliko dela".

Sedeče race

Ministrica za izobraževanje iz stranke SMC je po mojem obramba in zaščita pred neizobraženimi desničarskimi fanatiki, kakršen je Grims. Čudno, da opoziciji to ne potegne in da gre interpelirat ravno Simono Kustec. Bi za ceno nezaprtja ali čimprejšnjega odprtja šol raje videli, da en tak Grims ideološko lustrira kurikulume javnih šol?

Sašo Bizjak

Podobno je z ministrico za pravosodje. Ko nas je Poljska zvito nagovarjala h konservativni družinski politiki in k odstopu od Istanbulske konvencije, je bila Lilijana Kozlovič že vnaprej kriva za reakcioniranje slovenskih nravi. Čeprav se je od pisma svojega poljskega kolega distancirala.

Ampak tako pač je. Pivec, Kustec, Kozlovič so avtomatično krive, ker so (bile) zraven. Dnevnikova prepotentna kolumnistka je zadnji dve označila kot “pohlevni Janševi ženski”, “ki smeta sedeti pri vladni mizi”, “trdno zasidrani v srednjeveško podrejeni vlogi žensk” in “čistilki, ki pomivata njihovo [vladno] gnilo politiko”.

Napačne tarče, dragi moji. Nanje streljate samo zato, ker so sedeče race in jih je lažje zadeti.

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta