(REKLI SO) Davorin Kračun: Reforme so vedno problem

DR
16.08.2024 16:00

Davorin Kračun, predsednik Fiskalnega sveta, v Sobotni prilogi o reformah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Reforme so vedno problem, ker se vsakokrat najde kakšna interesna skupina, ki je z reformo prizadeta, in to vpliva na politični rating vlade. Bolj ko se bližajo volitve, težje so zadeve. Eden naših osnovnih problemov so demografski trendi, ki seveda niso samo slovenski. Staranju prebivalstva moramo prilagoditi tudi fiskalni sistem. Imamo pa tudi probleme, ki so povezani s staranjem prebivalstva in jih je treba rešiti takoj – in med njimi je zdravstvo.

Nismo zasledili, da bi vlada imela konsistenten koncept učinkovitega in dostopnega zdravstva za vse, ki plačujejo prispevke. Kaj šele, da bi lahko predvideli javnofinančne posledice zdravstvene reforme, ki bi omogočila učinkovito zdravstvo. To ni problem, s katerim bi lahko odlašali, je tukaj in zdaj. In to ni le fiskalni problem, temveč predvsem problem zdravstvenega sistema, ki ima na koncu tudi fiskalne posledice.

Davorin Kračun
Igor Napast

Na drugi strani so pri pokojninski reformi izračuni mogoči. Poznamo demografske trende in vemo, kako bo potekalo staranje prebivalstva. Parametre, ki vplivajo na stabilnost pokojninske blagajne, moramo prilagoditi realnosti, ki bo tu čez pet, deset ali več let. Zadnja pokojninska reforma, ki je bila sprejeta leta 2012, je probleme le za nekaj let odložila. A že nekako pred petimi leti se je začelo kazati, da njeni učinki ugašajo. In samo konjunkturi pri zaposlovanju in visokim prihodkom se lahko zahvalimo, da zadeva še ni akutna. Že zdaj pa moramo podpirati pokojninsko blagajno s sorazmerno visokimi transferji. /.../

Podobno kot v drugih državah bo nujno ukrepati. Iz francoskega primera vidimo, da to ni enostavno. Na eni strani moramo zagotoviti poštene pokojnine in dostojanstveno preživljanje starosti, na drugi pa ne smemo pretirano obremeniti aktivne generacije s plačilom prispevkov." 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta