(INTERVJU) Jani Prednik: Pri reševanju ključnih izzivov bi bilo treba korakati počasneje in bolj premišljeno

Matej Grošelj Matej Grošelj
13.08.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jani Prednik pravi, da so obtožbe na račun koalicijskih poslancev in predsednice DZ preostre.
Fotorobert Balen

Serijo intervjujev z vodji poslanskih skupin zaključujemo z Janijem Prednikom iz vrst Socialnih demokratov. Kot pravi koalicijski poslanec, mora politični vrh do konca mandata narediti vse za realizacijo postavljenih ciljev. O opozicijskih poslancih pravi, da se v tem sklicu parlamenta še zdaleč niso vedli tako dobro, da bi lahko pridigali in sodili o uspešnosti in primernosti obnašanja poslancev vladajoče koalicije.

Kakšne naj bodo jeseni glavne prioritete koalicije, na katerih področjih država najbolj potrebuje aktivno vlogo političnega vrha?

"V jeseni bi morale biti glavne prioritete koalicije osredotočene na naslednja ključna področja – zdravstvo in reševanje problematike čakalnih dob in pomanjkanja zdravstvenega osebja ter ureditev delovnih pogojev vseh zdravstvenih delavcev, izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev ter digitalizacijo sistema. Tu so še končanje pogajanj s sindikati in vzpostavitev javnega plačnega sistema, reševanje stanovanjske krize z gradnjo novih javnih in najemnih stanovanj, reforma davčnega sistema. To sicer ne pomeni, da se bo delo na drugih področjih ustavilo, nasprotno, vsi aktivni procesi morajo teči hkrati in učinkovito, saj so posamezna področja zelo tesno prepletena in sprememba na enem izmed njih pomeni neizbežne spremembe na drugih. Izzivov, katerih rešitev si je kot cilj dala ta koalicija, je mnogo in so zahtevni, vendar državljani od nas pričakujejo, da na vseh omenjenih področjih zagotovimo spremembe, ki bodo izboljšale kakovost življenja in bivanja vseh prebivalcev Slovenije. Treba bo stakniti glave in narediti vse za dobro državljank in državljanov. Aktivni smo na mnogo frontah, zato moramo poskrbeti, da naredimo vse, kar je v naši moči, da uspemo v naših zadanih ciljih. Socialni demokrati bomo to nedvomno storili in se prizadevali, da naši koalicijski partnerji storijo enako. "

S čim se je koalicija doslej najbolj izkazala in kje so njeni največji spodrsljaji?

"Koalicija je pri lanskoletnih poplavah dokazala, da znamo hitro in uspešno ukrepati, še posebej na gospodarskem področju, tudi s prestrukturiranjem zdravstvenega zavarovanja ter uspehi na področju zunanje politike. Izbrane uspehe povezuje rdeča nit učinkovitega in uspešnega odziva na nepričakovane in nenadne krizne razmere - največja naravna katastrofa v samostojni Sloveniji, največja zakonodajna sprememba na področju zdravstva in največji svetovni varnostni krizi 21. stoletja - vojni v Gazi in Ukrajini. Na vseh omenjenih področjih in z njimi povezanimi odločitvami je vladajoča koalicija prikazala sposobnosti odločnosti, enotnosti in učinkovitega ukrepanja. Socialni demokrati smo bili prisotni pri vseh izmed teh odločitev in prepričani smo, da smo skupaj z našimi koalicijskimi partnerji izbrali pravilno in naredili prav. Največji spodrsljaji so mogoče ti, da se je med reševanji različnih tematik in pogajanji med deležniki ključnih načrtovanih reform začasno prekinil socialni dialog, ter predvsem preveliko hitenje uveljavljanja sprememb in nove zakonodaje na določenih področjih. Vladajoča koalicija si je ob pričetku mandata zadala precej ambiciozne cilje, kar je bilo prav in s čimer se kot koalicijski partner še vedno popolnoma strinjamo. Kljub temu menimo, da bi bilo na posameznih področjih bolje, da bi bilo treba zaradi potrebe po ohranitvi socialnega dialoga in strokovnosti reševanja ključnih izzivov načrtovane korake ubirati počasneje in bolj premišljeno."

Jani Prednik: Čeprav so vedno mogoče izboljšave, menim, da vlada in njeni poslanci delajo dobro.
Fotorobert Balen

Je javno zdravstvo sploh še možno rešiti in kako?

"Javno zdravstvo je mogoče rešiti, vendar zahteva celovito in dolgoročno reformo. Celotno reformo bi lahko verjetno orisali v nekaj ključnih korakih – optimizacija porabe, reforma upravljanja in organizacije, kadrovska politika, skrajševanje čakalnih dob, digitalizacija in tehnološke izboljšave, povečanje transparentnosti in odgovornosti ter izboljšanje kapacitet preventivne oskrbe oziroma zaznavanja. Pomembno je, da so te reforme podprte pri vseh deležnikih, vključno z zdravstvenimi delavci, politiki in širšo javnostjo, saj potrebujemo trajnostne in učinkovite spremembe. Vsak izmed navedenih korakov je prav to - ključen in nepogrešljiv, pri čemer morajo vsi potekati sočasno in s podobnim tempom, da ne pride do nepravilnosti, neučinkovitosti in neusklajenosti. Pojav slednjih bi pomenil, da bi morali enake korake ubrati že v naslednjih mandatih, pri čemer bi ti bili veliko dolgotrajnejši in dražji. Reforma sistema javnega zdravstva je bila ena od glavnih obljub vladajoče koalicije, in čeprav Socialni demokrati ne upravljamo s ključnimi resorji, ki so pristojni za njeno izvedbo, nameravamo kot koalicijski partner storiti vse, kar je v naši moči, da se uspešno izvede."

Boste v vaši stranki spoštovali voljo volivcev na junijskih referendumih in podprli spremembe na vseh štirih področjih?

"Socialni demokrati spoštujemo demokratičen proces in voljo volivcev, izraženo na referendumih. Verjamemo, da je naša naloga kot izvoljenih predstavnikov upoštevati odločitve državljank in državljanov, zato bomo na vseh štirih področjih podprli spremembe, ki so bile potrjene na junijskih referendumih. Volivci so jasno izkazali svoje strinjanje s predlaganimi spremembami in spoštovanje volje volivcev je ključnega pomena za delovanje demokratične države. Z jasnim stališčem, transparentnostjo in proaktivnim pristopom k implementaciji lahko izkažemo svojo zavezanost demokratičnim vrednotam in odgovornemu upravljanju. Zagotavljali bomo transparentnost pri implementaciji sprememb in redno obveščali javnost o napredku. Poskrbeli bomo, da bodo v zakonodajni postopek vključeni vsi pristojni in relevantni deležniki, da bo pripravljena zakonodaja učinkovita, strokovno brezhibna in da bo kos izzivom prihodnosti, da ne omenjamo, da bo v skladu z izraženimi preferencami volivcev. Menimo, da je to najmanj, kar si vsi državljani Slovenije zaslužimo. Verjamemo, da bomo tudi pri vpeljavi preferenčnega glasu, kjer je sicer za njegovo potrditev potrebna ustavna večina, torej 60 glasov, našli konsenz."

Prednik se je na letošnjem volilnem kongresu SD potegoval za predsedniško mesto in ostal brez finala, v katerem sta se pomerila Matjaž Han in Milan Brglez. 
Foto: Robert Balen

Če bi ocenjevali po šolsko, kakšno oceno dobita trenutni sklic parlamenta na polovici mandata in predsednica Urška Klakočar Zupančič?

"Menim, da si tako trenutni sklic parlamenta in njegova predsednica zaslužita vsaj prav dobro oceno, če ocenim po šolsko, kot ste predlagali. Zavedam se, da je bilo proti poslancem in predsednici DZ izrečeno in usmerjeno mnogo kritik. Prav tako moram priznati, da je bila na začetku mandata zaradi obsežnih načrtovanih reform in velikega števila pripravljenih zakonodajnih iniciativ v državnem zboru delovna obremenitev poslancev in predsednice zelo visoka, zato je bil napredek dela počasen in so se zgodile določene nepredvidene in nezaželene napake. Kljub temu menim, da so bile obtožbe proti poslancem in zlasti proti predsednici preveč ostre, pri čemer je treba poudariti dejstvo, da se poslanci opozicijskih strank v tem sklicu parlamenta še zdaleč niso vedli tako dobro, da bi lahko pridigali in sodili o uspešnosti in primernosti obnašanja poslancev vladajoče koalicije. Enako velja za njihov doprinos k aktivnemu delu državnega zbora, saj od samega pričetka mandata delo koalicije in vlade otežujejo na vse mogoče načine, pri čemer ne izbirajo sredstev. Čeprav so vedno mogoče izboljšave, menim, da vlada in njeni poslanci delajo dobro."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.