(REKLI SO) Ekonomist Bogomir Kovač o ljudskih obveznicah: Smo država čudaških varčevalcev

06.02.2024 20:00

Dr. Bogomir Kovač, ekonomist, v kolumni v Mladini o ljudskem kapitalizmu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Slovenska vlada se je po številnih napovedih in odlašanjih končno odločila za izdajo državnih obveznic za individualne domače vlagatelje. Vlada naj bi z njimi pridobila nekaj dodatnih finančnih virov, varčevalci boljše donose, država pa spodbudnejši trg kapitala. Izdaja obveznic prihaja v obdobju politične krize, padca zaupanja v Golobovo vlado. Obseg izdaje ni velik, a je kljub temu tvegan. Finančni minister je zamudil najboljšo priložnost jeseni 2023, razvojni sklad za poplavno sanacijo bi bil za vlado politični in finančni zadetek. /.../

Tit Košir

Slovenija je finančno shizofrena država čudaških varčevalcev. Slovenski odnos do finančnih naložb je protisloven. V evropskem merilu smo dobri varčevalci, izrazito konservativni in nezaupljivi do vrednostnih papirjev, pa hkrati pri vrhu glede naložb v kriptovalute. Vmesna črna luknja je finančna enigma, ki frustrira stroko in odločevalce, razkriva pa stereotip nacionalnega značaja Slovencev in naše skrite asimetrije, ki jih Nassim Taleb tako sijajno opisuje kot tveganje lastne kože. In če zaupamo številkam, potem je tistih 29 milijard prihrankov v bankah sila neenakomerno porazdeljenih. Zgolj dober odstotek varčevalcev ima tam več kot 100.000 evrov, tri četrtine fizičnih oseb ima tam manj kot 10.000 evrov. Množičen premik depozitov v obveznice na trg kapitala torej ni mogoč, bogati imajo druge boljše alternative, revni bolj cenijo likvidnost svojih finančnih drobtinic. Kot dokazuje Gabriel Zucman, neenakost v stopnjah in načinih varčevanja narašča. Dokaz več, da demokratizacija finančnih trgov ni druga stran ljudskega kapitalizma. /.../ Ljudske obveznice bodo svojevrsten finančni test za vlado, ministra Boštjančiča in predsednika Goloba." (dr)

 

Vir: Mladina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta