(REKLI SO) Majda Širca: O Tešu in "političnem umoru" Gregorja Golobiča

DR
16.09.2024 16:00

Majda Širca, novinarka, nekdanja političarka, na Siolu o "najdražji elektrarni na svetu" in političnih, kazenskih posledicah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

"Novica, da je šoštanjska termoelektrarna pred stečajem, in zahteve, da jo skupaj s Premogovnikom Velenje (o)hranimo z novo debelo milijardo iz naših davkov, ne preseneča, saj je zgolj logičen konec črnega scenarija, na katerega so nekateri opozarjali.

TEŠ 6 je z vsemi milijardami, ki smo jih plačali in jih še bomo, tako kot surfarsko oblačilo preživel vse, ki so mu botrovali, in požrl vse, ki so mu nasprotovali. Ob nedavnem obroku poročanj o ponovnem reševanju šaleške doline in nasedle investicije sem se spraševala prav to: zakaj se igra skrivalnic o neodgovornosti odločevalcev pri gradnji TEŠ 6 večinoma nadaljuje še danes in zakaj se zatika v grlu in spominu, ko bi morali vendarle priznati, da je ob tej investiciji vse alarme sprožila stranka, ki je bila kmalu zatem izbrisana iz politične scene, argumente pa je predsedniku vlade, gospodarskemu ministru, tešovski oligarhiji in javnosti dajal na mizo Gregor Golobič, 'najbolj nesprejemljiva oseba slovenske politike', ki ga je, če citiram Žižka, odnesel politični umor. /.../ 

15. marec 2011 - Ljubljana - Ministrstvo za kulturo, Majda Širca, portret. (tags: Prva - Četrtek - 12052011 - sirca01)
Tit Košir

Ministrica za gospodarstvo Darja Radič, ki je nasledila ministra Mateja Lahovnika in je z mukami in pod grožnjami vendarle prišla do podatkov o (ne)rentabilnosti investicije in neoptimalnosti premoga, je že takrat napovedala: "Gradimo najdražjo termoelektrarno te vrste na svetu (...), poroštvo pa ne bo zadnja obveznost države. /.../ Mogoče bo zgodba nekoč dobila sodni epilog, če je že politični umanjkal. Slabo vodenje, nameščenost ljudi v različnih med seboj povezanih sistemih, korupcija, podkupovanja, konflikti interesov, klientelizmi, skratka rinjenje skozi blato, kjer je hobotniška mreža puščala sporočilo, da ima večjo moč, kot jo ima vlada, je danes vendarle na dlani." 

 

Vir: Siol

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta