(REKLI SO) Nataša Kramberger o tezenskem bolšjaku: Svet, v katerem si želim živeti

D. R.
08.05.2024 17:00

Nataša Kramberger, pisateljica, kolumnistka, v Dnevniku o tezenskem bolšjaku in pravici do popravila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Minulo nedeljo sem tezenski bolšjak ponovno obiskala, prvič po vsem tem času. Potrebovala sem same 'nesmisle', ki jih nisem našla v nobeni, še tako sijajni trgovini s krasnimi novimi rečmi. Zob od grabelj, ventilček, ki vodo v pipi preusmerja med ročko za tuš in pipico za umivanje nog, ter 50-gramske uteži za tehtnico. Prav za vsako od teh reči s seznama so mi sijajni ljudje po trgovinah zagotavljali, da moje iskanje nima smisla: popravilo me bo stalo več kot novi artikel, kupi si nove grablje, saj stanejo samo sedem evrov, kupi novo pipo, saj jo dobiš že za trideset evrčkov (dodajam: najslabše kakovosti, medtem ko pipe, primerljive z mojo, pa četudi staro, nikakor nisem našla za manj kot sto petdeset), kupi elektronsko tehtnico, kaj ti bo mehanska!

Sašo Bizjak

No. V nedeljo sem na Teznem dobila vse, kar sem iskala, za manj kot tri evre. Pa sploh ne gre za denar. Gre za svet, v katerem si želim živeti: svet, ki razume, da je tudi staro, ne le novo, nekaj vredno, in da je izmenjava ključnih rezervnih delov, skrivnih delčkov nepredstavljivih notranjosti, radost, na kateri lahko gradimo lepše, boljše, pravičnejše odnose, prijateljstva, zavezništva – z manj odvečnimi predmeti, z več bistvenimi elementi.

Evropski parlament je tik pred letošnjimi prvomajskimi prazniki, 23. aprila, s 584 glasovi za, tremi proti in 14 vzdržanimi sprejel direktivo o pravici do popravila za potrošnike. Moj ata in jaz drživa pesti, da to pomeni dobro novico za vse najine rezervne dele – ?na čakanju'." 

 

Vir: Dnevnik

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta