(REKLI SO) Saša Vidmajer: Koga (ne) mara Ursula von der Leyen

DR
26.09.2024 16:00

Saša Vidmajer, novinarka, v Delu o novi garnituri v prvi liniji evropske komisije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odpadli komisarsko kandidat Thierry Breton in Ursula von der Leyen
Epa

"Kadrovski manevri kažejo, za kaj stari novi predsednici evropske komisije gre in kakšna bo njena prihodnja garnitura. To ni sestava komisije, 'katere edina vodilna zvezda so interesi Evrope', kakor zagotavlja sama, temveč njen novi kolegij, v katerem ne bo več teh, ki bi ji lahko oponesli 'sporno vodenje'. Manj bo močnih in politično vplivnih komisarjev, ki bi ji mogli nasprotovati, kot ji je Thierry Breton. Ursula von der Leyen ves čas sistematično utrjuje svoj položaj in si prizadeva, da se znebi konkurence, v bližini ne mara ljudi, ki imajo lastne ideje. Že v prejšnjem mandatu je omejevala močne komisarje in komisarke, recimo dansko liberalko Margrethe Vestager, pristojno za konkurenco, in nizozemskega socialdemokrata Fransa Timmermansa, komisarja za podnebje, ki je lani odstopil. Čeprav sta formalno imela podpredsedniški mesti, ju je potisnila v ozadje. V novi komisiji hoče imeti nadzor.

Saša Vidmajer
Delo

Prihodnja vlada EU bo bistveno bolj konservativna od dosedanje, kar odraža novo politično realnost v Evropi, med 27 komisarji jih 14 pripada konservativni Evropski ljudski stranki. Med njimi pa je tudi član desne konservativne skupine ECR v evropskem parlamentu, novi italijanski komisar Raffaele Fitto, ki mu je bil dodeljen resor za kohezijo in reforme ter naziv izvršnega podpredsednika. Je član postfašistične stranke Fratelli d'Italia in zaupnik premierke. S tem je Giorgia Meloni utrdila vplivno vlogo, ki jo ima pri oblikovanju evropske politike, pomembna funkcija je potrditev, da njene stranke v Evropi ni več mogoče prezreti."

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta