Vlada Marto Kos potrdila za komisarsko kandidatko. Arčon: SDS jo preko različnih institucij skuša minirati

STA, M.R., A.L.
19.09.2024 14:36

Marto Kos po besedah Arčona že naslednji teden čakajo novi pogovori in srečanja. Za zasedbo položaja pa mora uspešno prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Kos je bila včeraj zaslišana pred parlamentarnim odborom za zadeve EU.
Primož Lavre

Vlada je danes potrdila kandidaturo Marte Kos za evropsko komisarko, je na novinarski konferenci po seji sporočil podpredsednik vlade Matej Arčon. Medtem jo je že poslala v Bruselj, madžarsko predsedstvo Sveta EU pa je sprožilo postopek uradnega potrjevanja seznama komisarskih kandidatov.

Osrednja točka današnje seje je bila po besedah Mateja Arčona imenovanje Marte Kos za komisarsko kandidatko. "Tako kot pri nominaciji je vlada tudi njeno kandidaturo podprla soglasno," je dejal.

Seje vlade se je udeležila tudi Marta Kos, ki je izčrpno predstavila svoj delokrog v prihodnji komisiji, je pojasnil Arčon in izpostavil pomen resorja širitve, ki ji ga je namenila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Dejansko se lahko v tem trenutku še niti ne zavedamo, kako pomembno vlogo bo imela naša komisarka v bodoči sestavi Evropske komisije," je dejal. Širitev EU je po njegovih besedah ena ključnih prioritet bodoče komisije.

Področje zajema tudi obnovo Ukrajine in kot je izpostavil Arčon, gre za finančno enega pomembnejših resorjev. "Govorimo v celotnem mandatu o skupni vrednosti več kot 100 milijard evrov," je dejal in menil, da gre za veliko priznanje Sloveniji in predsedniku vlade.

"Pri obnovi Ukrajine se moramo zavedati, da gre lahko za izjemno gospodarsko priložnost za naše gospodarstvenike," je dodal.

Marto Kos že naslednji teden čakajo novi pogovori in srečanja

Glede sredinega burnega zaslišanja na odboru DZ za evropske zadeve, ki je bil pogoj za uradno potrjevanje kandidature na vladi, je menil, da ga je zaznamoval nizek nivo komunikacije. "Ko Slovenija nastopa na evropskem parketu, je potrebna enotnost," je dejal in dodal, da stranka SDS po nekaterih informacijah celo preko različnih institucij skuša minirati kandidatko.

"Gre za prikrito rušenje predsednice komisije, naše kandidatke, s ciljem diskreditirati in rušiti našega predsednika vlade," je menil.

Prav tako v odgovoru na novinarsko vprašanje je še zanikal, da bi šlo pri menjavi komisarskega kandidata države za trgovanje z resorjem.

Marto Kos po besedah Arčona že naslednji teden čakajo novi pogovori in srečanja. Za zasedbo položaja pa mora uspešno prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Zaslišanja se bodo lahko začela, ko bo parlament od Sveta EU prejel seznam komisarskih kandidatov in vso drugo potrebno dokumentacijo, ki med drugim vključuje opis delovnih nalog bodočih komisarjev in njihove izjave o interesih.

Potem ko so v Bruslju prejeli še uradno kandidaturo Marte Kos, je Svet EU v dogovoru s predsednico von der Leyen pripravil seznam kandidatov za komisarje, ki ga zdaj v pisnem postopku potrjujejo države članice, so sporočili z madžarskega predsedstva Sveta. Postopek se bo predvidoma zaključil drevi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta