(REKLI SO) Silvester Šurla: Bojte se "prijateljev"

DR
20.09.2024 16:00

Silvester Šurla, odgovorni urednik Reporterja, o komisarski sagi po slovensko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Janković in Aleksandar Vučić
Predsedništvo Srbije

"V politiki se je treba bati bolj 'prijateljev' kot 'sovražnikov', je še eno staro pravilo. Pravo ozadje slovenske komisarske sage gotovo pozna premier Golob, ki je v stalnem stiku s von der Leynovo. Tudi to, na čigavo pobudo je nastalo tisto famozno pismo, ki je prišlo iz Bruslja, njegove vsebine pa premier prva ni želel razkriti javnosti.

Morda pa celo Ursula ne pozna vsega političnega ozadja, ki se je čez poletje 'kuhalo' v Sloveniji? Golobova izjava, da sta z Marto Kos zakopala bojni sekiri že pred meseci, je nadvse pomenljiva.

Kakor tudi namigi, da naj bi za njeno kandidaturo močno lobiral ljubljanski župan Zoran Janković, in to še v času, ko je bil uradni slovenski kandidat Vesel. Kosova pa je z Jankovićem v zelo dobrih odnosih še iz časov Pozitivne Slovenije in še vedno poslovno sodeluje tudi z mestno občino Ljubljana, kjer je lani trenirala vodilne v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Silvester Šurla
Robert Balen

Znano je, da je župan Janković velik politični prijatelj srbskega predsednika Aleksandra Vučića. 'Gradonačelnik' se v izbrani družbi rad pohvali, da se z Vučićem po telefonu sliši že ob pol šestih zjutraj. Slovenska javnost še ni pozabila zapleta pred evropskimi volitvami, ko so v Gibanju Svoboda pri sestavljanju kandidatne liste 'izigrali' Klemna Grošlja, evropskega poslanca, ki je bil leta 2019 izvoljen na listi LMŠ, ta pa se je po zadnjih državnozborskih volitvah tako kot SAB 'utopila' v Golobovi stranki.

Grošelj je tedaj s prstom pokazal na navezo Janković-Vučić, ki naj bi pri Golobu dosegla, da so ga uvrstili proti dnu evropske liste Gibanja Svoboda, kar sta tako premier kot župan potem sicer zanikala. A dejstvo je, da je Vučić Grošlja že januarja letos označil za enega od sovražnikov Srbije." 

 

Vir: Reporter

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta