Marta Kos bo pristojna za širitev, Breznik: Izredna seja odbora za zadeve EU bo v sredo

STA, DR
17.09.2024 10:51

Slovenska kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos bo v novi sestavi Evropske komisije pristojna za širitev, je danes v Strasbourgu sporočila predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marta Kos bo po besedah Ursule von der Leyen pristojna za širitev Evropske unije, pa tudi za vzhodno soseščino. 
YouTube/Evropska komisija

Ob tem je dodala, da postopek potrditve kandidature Kos v Sloveniji še poteka. "Prepričana sem, da se bo postopek v Sloveniji uspešno zaključil," je dodal.

Hkrati pa je Ursula von der Leyen odgovorila na vprašanje slovenske novinarke, ali je odboru za zadeve EU državnega zbora posredovala pismo glede zamenjave komisarskega kandidata Tomaža Vesela

"Odbor je prosil za to pismo in smo ga posredovali, kar je povsem jasno in samoumevno. Gre za zelo transparenten proces," je odgovorila von der Leyen. Za pismo, ki ga je predsednica Evropske komisije poslala slovenskemu premierju Robertu Golobu, je Bruselj zaprosil predsednik odbora za zadeve EU Franc Breznik. Sklic seje odbora, na kateri bi potrdili Marto Kos za slovensko kandidatko za evropsko komisarko, je pogojeval prav z vsebino tega pisma. Prošnjo, da bi se odbor seznanil s tem pismom, je naslovil tudi na slovensko vlado, ki pa naj mu ga ne bi posredovala. 

Ursula von der Leyen ob predstavitvi sestave bodoče Evropske komisije
Reuters

Poslanec SDS in predsednik odbora DZ za zadeve EU Franc Breznik je medtem dejal, da je za sredo ob 18. uri sklicana nujna seja odbora, na kateri bodo podali mnenje o kandidaturi Marte Kos za evropsko komisarko iz Slovenije. Ostro je kritiziral premierja Roberta Goloba in ga obtožil laganja, kritičen je bil tudi do predsednice Evropske komisije.

V pristojnosti slovenske komisarke tudi Ukrajina

Marta Kos bo po besedah von der Leyen pristojna za širitev Evropske unije, pa tudi za vzhodno soseščino. Skrbela bo za nadaljnjo podporo Ukrajini, tudi pri njeni povojni obnovi. Države kandidatke za članstvo pa bo podpirala pri pripravah na njihovo pridružitev EU, je dejala.

Golob ni odgovarjal na vprašanja novinarjev

"Sloveniji je uspel zgodovinski met. Zaupana nam je velika odgovornost. Slovenija je s tem, ko je dobila resor za širitev, dobila tudi ključ do stabilnosti in miru, ne samo na Zahodnem Balkanu, ampak tudi v Vzhodni Evropi. V tem resorju je tudi obnova Ukrajine. Ponosen sem na Slovenijo. Rad bi se zahvalil tudi vsem prejšnjim vladam, predvsem pa vsem državljankam in državljanom, ker dodana vrednost, ki jo mi prinašamo v tem resorju, je naša zgodba o uspehu zadnjih 20 let," je v izjavi za javnost povedal Golob, novinarjem pa ni bil na voljo za vprašanja.

Zadovoljstvo nad napovedjo, da bo Sloveniji dodeljen resor širitve EU, so izrazili tudi podpredsednik vlade Matej Arčon iz vrst Gibanja Svoboda, vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec in poslanka SD Meira Hot.

Arčon je ob tem menil, da ne bo več zapletov pri imenovanju Marte Kos za komisarko, čeprav mora prestati še zaslišanje pred pristojnim odborom v Evropskem parlamentu. Ocenil je, da je zaupanje med predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in premierjem Golobom veliko in "tudi verjetno garancija, da bo kandidatka prestala vsa zaslišanja".

"Resor širitve je zagotovo strateški, tako da lahko rečem, da smo zadovoljni, je pa res, da je tudi še veliko ostalih prilik znotraj Evropske komisije," je menil Vatovec. Hot pa je izpostavila, da je širitev EU "izjemno dober resor". Dodala je, da SD sicer še vedno obžaluje odstop Tomaža Vesela od kandidature za evropskega komisarja, morebitni pritiski iz Bruslja za zamenjavo pa so po njenem mnenju neprimerni.

Dogajanje v Strasbourgu spremlja naš posebni poročevalec Boris Jaušovec

Denis Mancevič
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta