Aleksander Jevšek: Preveč denarja ostane v središču države

Timotej Milanov Timotej Milanov
11.12.2019 16:09

S soboškim županom po letu dni od lokalnih volitev o dogajanju v mestni občini - od Expana in obnove Slovenske ceste do gradnje vzhodne obvoznice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Jevšek: "To je komaj začetek zgodbe, Expano bomo razvijali naprej v skladu z zastavljenimi projekti." 
Foto Zauneker

Soboški župan Aleksander Jevšek že drugi mandat vodi edino pomursko mestno občino, ki jo v zadnjih letih zaznamujejo predvsem infrastrukturni projekti, izvedeni z državnimi in evropskimi sredstvi. Po ureditvi Soboškega jezera in postavitvi paviljona Expano trenutno prenavljajo osrednjo ulico v središču mesta, gospodarstveniki medtem čakajo na začetek gradnje vzhodne obvoznice. Omenjeni projekti kljub razvojnemu potencialu odpirajo številna vprašanja.
V teku je prenova Slovenske ulice, pri tem so iz več razlogov nezadovoljni lastniki tamkajšnjih lokalov. Povedali ste, da bo občina skušala najti način, kako jim bo pomagala nadomestiti izpad prihodkov, ki ga bodo utrpeli v času gradnje. Ste že našli rešitev?
"Vsak poseg v mestno jedro spremeni vsakodnevne navade in gibanje tistih, ki so vezani na to območje, tako v primeru stanovalcev kot podjetnikov. Tega smo se zavedali, ko smo začeli projekt, zato smo posebno pozornost namenili vzpostavljanju stikov z njimi. Ta dialog je potekal do trenutka, ko smo začeli gradnjo. Na zadnjem sestanku s podjetniki pred začetkom gradnje smo povedali, da bomo poiskali rešitev, da bi bilo mestno središče zanje bolj privlačno, ko bo prenova zaključena, bodo lahko na občinskih zemljiščih, ki posegajo v notranjost Slovenske ulice, uporabljali javne prostore pod ugodnejšimi pogoji, kar bo stimulacija, da ostanejo v prostorih, ki jih že danes uporabljajo. V določenih primerih bi lahko tudi subvencionirali najemnino poslovnih prostorov. Občina je pri tem vezana na zakonske okvire, pri tem bomo naredili vse, da v proračunu zagotovimo denar za razpis, na katerega se bodo lahko podjetniki prijavili in uveljavljali te subvencije."
Kaj se bo v smislu urejanja mestnega središča dogajalo po zaključku prenove Slovenske ulice? Bo prenova zajela območje med Slovensko in Kocljevo ulico?
"Mesto bo v naslednjih dveh letih doživelo več sprememb, te bodo v prvi vrsti nastale s pomočjo evropskih sredstev, ki jih še moramo porabiti, saj so nam bila že dodeljena. Poleg prenove Slovenske ulice gre za prenovo Ulice arhitekta Novaka, Gregorčičeve in Slomškove ulice. To so največji projekti v tem obdobju. Pogovarjamo se tudi možnosti gradnje objekta na gramoznem parkirišču v bližini avtobusne postaje, morda je o tem še prehitro govoriti, a Nepremičninski sklad je izrazil pripravljenost za financiranje gradnje okoli 30 varovanih stanovanj na tem območju. Seveda gre za vprašanje dogovora med lastniki zemljišča in skladom, mi nastopamo v vlogi pobudnikov in zainteresirane stranke ter bomo pomagali pri gradnji. Prostorski akti za to območje so že pripravljeni, tako da ni nobenih ovir za začetek. Podobne pogovore bomo kmalu začeli tudi s Stanovanjskim skladom, ki investira v gradnjo neprofitnih stanovanj po principu, da občina zagotovi zemljišče, oni pa financirajo gradnjo stanovanj, namenjenih mladim družinam. Zanimiva investicija se obeta tudi na območju stare kirurgije v Gregorčičevi ulici, za katero že pridobivamo vso potrebno dokumentacijo in soglasja za zasebnega investitorja, ta bi porušil objekt stare kirurgije, ki propada, tam pa bi postavil nov poslovni objekt, v katerem bi delovalo računalniško podjetje. Investicija bi prinesla 75 novih delovnih mest. Pred kratkim smo imeli sestanek s predstavniki Mercatorja, ki so nam predstavili nove ideje za področje nekdanjega Potrošnika. Vse to je pomembno za oživitev mestnega jedra, saj če dobimo tam trgovski objekt z veliko parkirnimi mesti, bo to pomenilo večji promet v središču mesta, posledično večji promet za prej omenjene podjetnike, ki poslujejo v mestnem središču. Kocljeva ulica bo deležna delne prenove že zaradi gradnje objekta s strani zasebnega investitorja, ki se bo predvidoma začela v začetku prihodnjega leta. Skozi to stavbo bo speljan dovoz do parkirišč pred stanovanjskimi bloki, kjer smo bili priča zgodbi o postavljanju betonskih ovir."
Stanovalci menijo, da omenjeni dovoz ne bo dovolj zanje, stanovalce in zaposlene v novem objektu, zato upajo, da boste dodaten dovoz uredili še s severne strani.
"Ti postopki tečejo vzporedno in gredo v pravo smer, pogovarjamo se o odkupu zemljišč na tisti strani, če bomo uspešni, bomo dovoz tudi zagotovili."
Torej bo Mercator kljub vsemu zgradil trgovsko središče?
"Da. Gre sicer za druge gabarite, ne razmišljajo več o gradnji podzemnih garaž, saj bo trgovsko središče manjše, s tem pa večja zunanja parkirna površina, na kateri bodo posajena tudi drevesa. Pomembno je, da tak parkirni prostor umestimo v ta del mesta, kjer so že danes težave s parkiranjem."

Prenova Slovenske ulice v Murski Soboti skrbi lastnike lokalov v ulici, ki se bojijo, da ne bodo preživeli časa gradnje. Po mnenju Jevška bo po prenovi mestno središče bolj privlačno za podjetnike. 
Natasa Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta