Arum gre v stečaj, za večino delavk bo to že tretjič

Zaposleni upajo, da bo stečajni postopek čim prej stekel in da dobijo denar iz jamstvenega sklada. Delodajalec jim je dolžan del plače za april in plačo za maj ter del lanskega regresa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

Podjetje Arum je danes, 1. julija, zapustilo vseh 245 delavk in delavcev, saj je lastnik in direktor družbe Dušan Gomboc vložil predlog za stečaj. Gomboc je zaposlene seznanil s svojo odločitvijo na jutranjem zboru delavcev, kjer jim je prav tako povedal, da za podjetje ni uspel dobiti državne pomoči, da bi potem Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) umaknila blokado transakcijskega računa zaradi neplačanih prispevkov v višini 210 tisoč evrov. Arum je kot zdravo jedro stečajnega dolžnika Aha Mure nadaljeval proizvodnjo v istih prostorih in z najeto opremo od sredine leta 2015 z nekaj več kot tristo delavci.

Dušan Gomboc
Nataša Juhnov

Stroje ustavili že prejšnji ponedeljek

"Nobene hude krvi ni bilo. Nekaj delavk je samo vprašalo, kdaj lahko pričakujejo denar iz jamstvenega sklada, potem pa smo si izmenjale telefonske številke, se objele, nekatere solznih oči, si zaželele vse dobro in se malo pred sedmo uro zjutraj razšle," je povedala sindikalistka v podjetju Jolanka Horvat. Zanjo in tudi za večino delavk je to že tretji stečaj murskosoboškega tekstilnega podjetja. Ob agoniji, ki so jo zaradi težav podjetja spet preživljale zadnjih nekaj mesecev, so se zdaj v najtežjem položaju znašle delavke, ki jim do upokojitve manjkajo tri ali morda štiri leta. Čas, ko bodo imele pravico do denarnega nadomestila z zavoda za zaposlovanje zaradi brezposelnosti, bo namreč prekratek, da bi se po izteku te pravice lahko upokojile.

Jolanka Horvat
Foto:nataša Juhnov
Tako so leta 2009 protestirale Murine šivilje in med njimi Dušan Gomboc, kasneje lastnik in direktor Aruma, podjetja, ki je zraslo na ruševinah Mure.
Nataša Juhnov

Težave že lani, ministrstvo terjalo načrt

V minuli tednih se je v reševanje podjetja vključilo tudi gospodarsko ministrstvo, Gomboc, ki se je odločil, da za medije ne bo dajal izjav, pa se je sestal s predstavniki ministrstva in finančne uprave. To je potrdil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti in za nekatere medije izjavil, da je Gombocu predlagal, naj podjetje pripravi terminski program odplačevanja dolga do Fursa in načrt prestrukturiranja, ki bi bil osnova za državno pomoč podjetju na osnovi zakona o pomočeh podjetjem v težavah, s čimer bi morala soglašati tudi Evropska komisija. Toda tega načrta in vloge za pomoč po Cantaruttijevih besedah Arum ministrstvu ni posredoval, Furs pa naj ne bi imel možnosti, da podjetju odobri odlog plačila prispevkov.
Podjetje Arum se je znašlo v finančnih težavah že konec lanskega leta, delavci pa so bili z njimi podrobneje seznanjeni aprila letos, ko so prejeli obvestilo o neplačanih prispevkih za socialno varnost. Podjetje je lani ustvarilo 4,9 milijona evrov prihodkov in to poslovno leto končalo z izgubo v višini 222 tisoč evrov. Po nekaterih informacijah naj bi bil eden ključnih razlogov za težave podjetja poslovne narave, saj naj bi bilo prišlo do prekinitve sodelovanja z zanesljivim partnerjem, italijansko družbo Lubiam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta