Elrad International: Lastni razvojni oddelek je bistven za uspeh

Damijan Toplak Damijan Toplak
16.09.2020 06:00

V 23 letih so v gornjeradgonskem podjetju Elrad International število zaposlenih povečali za 23-krat, prihodke celo za 45-krat

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proizvodnja v Elrad Internationalu v Gornji Radgoni 
Elrad International

Iztok Lipnik in Branko Šeruga, direktorja podjetja Elrad International, sta med osmimi prejemniki letošnjih, že 52. nagrad GZS za izjemne gospodarske dosežke. V gornjeradgonskem podjetju sta od leta 1995, generalni oziroma tehnični direktor pa od leta 1999. Še leta 1997 je imela družba 69 zaposlenih in tri milijone evrov prihodkov, danes pa ima skupina Elrad tudi štiri odvisne družbe v Srbiji, Hongkongu, na Kitajskem in v Mehiki, 1583 zaposlenih ter 148 milijonov evrov prihodkov in blizu deset milijonov evrov čistega dobička. Petinpetdesetodstotni lastnik Elrada International je švicarsko podjetje Kona, 30-odstotni lastnik pa tudi Iztok Lipnik.

Po dodani vrednosti v vrhu panoge

Dejavnost podjetja je razvoj in proizvodnja elektronskih/elektromehaničnih sklopov za končne izdelke na področju malih gospodinjskih aparatov, električnih orodij, bele tehnike in avtomobilske industrije. Nad 91 odstotkov prihodkov ustvarijo v tujini in dosegajo 22,6-odstotno rast izvoza letno. Izvažajo predvsem v EU, kjer imajo pomembne dolgoročne partnerje (Bosch, Husqvarna, Stihl, Miele, BSH, Hella idr.). Tudi dodana vrednost se je v zadnjih treh letih v povprečju povečala za 21,6 odstotka letno, kar jih uvršča v vrh panoge. Rastejo število zaposlenih, čisti dobiček, EBITDA in donosnost kapitala. K dobrim rezultatom prispevajo visoka vlaganja v lastni razvoj. Razvojni oddelek sodeluje z domačimi in tujimi partnerji ali razvojnimi skupinami njihovih kupcev. S podjetjem Bosch so razvili lastni proizvodni sistem EPS (Elrad Production System) na globalni ravni.
Kateri so poglavitni razlogi za takšen preskok v poslovanju? "Verjetno je to celosten pristop v sodelovanju s kupci in drugimi poslovnimi partnerji, prav tako znamo prisluhniti njihovim potrebam in željam. V tej branži smo prisotni več kot 20 let, zato jo dobro poznamo. Panoga je v zadnjih letih doživela izreden razvoj, ki pa nas ni presenetil. Brez lastnega razvojnega oddelka in brez zavzetih sodelavcev ni možno pričakovati uspešnega poslovanja na dolg rok, zato veliko pozornosti namenjamo izobraževanju in razvoju zaposlenih. Stalno uvajamo najsodobnejšo tehnologijo v proizvodnjo in posodabljamo procese dela na vseh področjih.

Iztok Lipnik (levo) in Branko Šeruga, direktorja podjetja Elrad International, sta med osmimi prejemniki letošnjih, že 52. nagrad GZS za izjemne gospodarske dosežke.
Barbara Reya
Razvojni oddelek v Elrad International

Izločili bodo Elrad Electronics

Kakšno je bilo poslovanje letos v obdobju pandemije? "Napovedi na začetku pandemije so bile res nekoliko pesimistične. Poslovanje smo sicer morali prilagoditi razmeram, saj je bilo nekaj mesecev pod planiranim, a na srečo ni bilo treba uvesti nobenih posebnih ukrepov. Danes smo že na točki, ko dosegamo cilje, zastavljene v začetku leta. Želeli bi si, da bi bili podatki za letos blizu lanskim, in kot kaže nam bo uspelo," odgovarja vodstvo podjetja in dodaja, da so družbe po svetu ustanavljali na osnovi pobud in potreb kupcev. V vseh proizvodnih lokacijah poteka proizvodnja elektronskih sklopov. Prvo hčerinsko podjetje so ustanovili leta 2004 v Srbiji, kjer je danes zaposlenih 579 sodelavcev. Na osnovi te izkušnje so leta 2007 ustanovili podjetji v Aziji, ki zaposlujeta 526 sodelavcev, in pred dvema letoma še v Mehiki, kjer pa trenutno delo opravlja 38 sodelavcev. Pred vsako izmed teh širitev so imeli s kupci vnaprej dogovorjene bodoče obsege poslovanja. V matičnem podjetju je 538 zaposlenih, pravijo pa, da dobiček v celoti reinvestirajo v prihodnji razvoj podjetja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta