Italijo sta zamenjala za Prlekijo in v Slamnjaku uresničila svoje sanje

Damjana Nemeš, Vestnik
21.12.2021 06:00

Življenjska zgodba Christiane Sands, Italijanke po mamini strani in Američanke po očetovi, ter njenega partnerja, Italijana Armanda Boniventa: Iz Italije sta se pred štirimi leti preselila v Prlekijo, kjer sta našla popoln prostor za življenje. Vzgojila sta kar 52 otrok. V Slamnjaku sta postala tudi najboljša vzreditelja jakutske lajke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Christiana Sands in Armando Bonivento sta se iz Italije preselila v Slamnjak, kjer vzrejata redko pasmo ruskih psov jakutska lajka. Na fotografiji sta s svojo prvo psičko Arsuri.

Vanesa Jaušovec

Življenjsko zgodbo Christiane Sands, Italijanke po mamini strani in Američanke po očetovi, ter njenega partnerja, Italijana Armanda Boniventa, bi zaradi njenega poteka in dogodkov v njej zlahka označili za izmišljeno. Vendar je povsem resnična. Prvih nekaj let otroštva je Christiana preživela v Združenih državah Amerike (ZDA), rojena je bila v New Yorku. Mama je odšla v obljubljeno deželo v prepričanju, da bo tam živela v visoki družbi. Želja se ji je delno uresničila, saj se je poročila s članom grofovske družine Sands. Ker pa je mož oboževal alkohol, je sčasoma zapil ves denar, ki mu je kot nasledniku te grofovske družine pripadal. "Mama je zato začela delati kot top model, vmes med njima pa sem bila jaz. Verjetno sami niso vedeli, kam me postaviti. Ker mi je manjkala njuna ljubezen, sem začela razumeti, da vsak od nas potrebuje družino, da se vsak od nas rodi s svojo osebnostjo," je pripoveduje Sandsova, ki je bila vse življenje razpeta med ZDA in Italijo. Ko je tretjič obiskala domovino svoje matere, je spoznala svojega prvega fanta, njegova mama je bila po besedah sogovornice tipična italijanska dama. "Imela je štiri sinove, ki jih je oboževala. Sicer nama s fantom stvari niso tekle tako, kot sva načrtovala, in sva sčasoma prekinila odnos, so me pa v tej družini naučili, kako pomembna je materinska ljubezen. Američani so hladni, velikokrat brez sočutja, zato sem še toliko bolj vesela, da je pri meni prevladala ta latinska, italijanska plat, toplina. Tako sem se pri 17 letih odločila, da bom začela na vse možne načine pomagati soljudem," pove.

Želela sta enajst otrok

Če drži rek, da se sorodne duše prej ali slej najdejo, se je to zgodilo tudi sogovornici. Kmalu je spoznala sedanjega partnerja Armanda, ki je prihajal iz dobro situirane družine, vendar tudi pri njih odnosi niso bili najboljši. "Najine sanje so bile, da bi imela veliko družino z enajstimi otroki, ki bi jim omogočila najlepše možno življenje. Mati narava nama tega ni dala, tako imava samo tri biološke otroke, sva pa drugače pomagala številnim drugim." Preden sta se zaljubila in si ustvarila lastno družino, je Christiana Sands pomagala otrokom v Ruandi, eno leto je skupaj z materjo Terezo pomagala bolnim v Kalkuti v Indiji, na pomoč je priskočila družinam, ki so v vojni v nekdanji Jugoslaviji ostali brez vsega, pomagala je otrokom iz Černobila po jedrski nesreči, posledice sevanja pa je čez nekaj let občutila tudi sama, saj je zbolela za rakom na ščitnici. "Srečna sem, da sem medtem spoznala Armanda, ki z mano deli to potrebo po pomoči drugim. Ker sva želela omogočiti čim boljše življenje otrokom, sva štiri posvojila, bila sva tudi rejnika. V rejništvu sva tako skozi življenje imela 45 otrok. Lahko povem, da sva imela kar 52 otrok," razloži 66-letna Italijanka. Želje pomagati toliko otrokom in na takšen način ne znata razložiti. Kot je povedal 71-letni Bonivento, razloga za to ni. "Vse je bilo tako naravno in spontano, da o tem sploh nisva razmišljala niti se spraševala, ali bova zmogla. Šla sva in pomagala. Gre za to, ali si rojen s takšnim karakterjem ali pa nisi."

"V preteklosti sva vzgajala otroke, zdaj vzrejava pse," se rada pošalita Christiana in Armando, ki imata tri biološke otroke, štiri sta posvojila, skozi leta pa sta jih imela kar 45 v rejništvu. 

Vanesa Jaušovec

Selitev jima je predlagal sin

Medtem ko so njuni otroci odraščali in si življenje ustvarjali na različnih koncih sveta, sta uvidela, da bi bilo nadaljnje posvajanje ali rejništvo preveč za njuna leta. "Otroci so velika odgovornost, ki je ne moreš kar odložiti ali se odločiti, da boš prenehal. Veliko sva jih vzgojila in sčasoma te to utrudi pa tudi mlada nisva več. Če sva še nedavno vzgajala otroke, sva se pred nekaj leti odločila, da bova bolj intenzivno vzrejala pse," je pristavila sogovornica. Njena družina po očetovi strani, ki prvotno izvira iz Anglije, je imela dolgo zgodovino vzreje psov. Že v 15. stoletju so se namreč ukvarjali z vzrejo lovskih psov, ko je bila Christiana mlajša, je tudi sama vzrejala nemške doge in male angleške hrte. "Potem pa sem leta 2014 na spletu zasledila fotografijo ruske pasme psov jakutska lajka in se vanjo že na pogled zaljubila. Z možem sva se odločila, da se bova začela ukvarjati z vzrejo te res redke, skorajda izumrle pasme," pripoveduje. Ker zaradi redkosti pasma, ki izvira iz ruske pokrajine Jakutija oziroma Saha, v Italiji od svetovne kinološke zveze ni bila priznana, sta iskala drugačno rešitev. Sin, ki živi v Italiji, jima je predlagal, naj se preselita v Pomurje. "Tako sva začela raziskovati, kupila sva hišo v Slamnjaku, se pred približno štirimi leti preselila sem in tako se je najina zgodba z vzrejo jakutskih lajk začela," je povedal Bonivento.

Postala sta najboljša vzreditelja jakutske lajke

Prvo psičko Arsuri sta pripeljala s seboj iz Italije, po preselitvi v Prlekijo pa sta od priznanih rejcev kupila še nekaj samčkov in samičk. Zdaj imata skupno 17 psov, od tega 15 jakutskih lajk. Imata tri samce in pet samic, vsaka samica skoti enkrat letno, mladičke ima največ trikrat, nato pa jo dajo sterilizirati. Trenutno imata sedem mladičkov, ki so že vsi oddani rejcem in družinam v različnih državah sveta. Christiana Sands in Armando Bonivento sodita med najboljše in največje vzreditelje te redke pasme, v svoje delo pa vlagata res veliko. Vsi njuni odrasli psi so namreč prvaki, vsi, tudi mladički, morajo opraviti genske teste in izpite. Ker sama vsega tega ne bi zmogla, jima vsakodnevno nekaj ur pri negi in vzreji psov pomaga 22-letna Manja Slavinec iz Radencev. Zakonca iz Italije je spoznala prek svojega očeta, ki živi nedaleč od njiju. "Pasme prej nisem poznala, vendar mi Christiana in Armando predajata vse svoje znanje, ki ga premoreta res ogromno. Moram povedati, da sta človeka z velikim srcem, močnim karakterjem, in prav občudujem ju, da sta se v svojih letih odločila zapustiti svoj dotedanji svet, se preseliti sem in začeti to dejavnost," pove Slavinčeva.

Žal jima ni za nobeno odločitev, ki sta jih sprejela v življenju. Še najmanj za selitev v Prlekijo, saj sta tu spremenila svoje življenje. "Slovenija nama je dala možnost, da uresničiva svoje sanje, da vzrejava pse, ki so pomemben del najinega življenja. Zakaj bi se pritoževala?" sta sklenila zdaj že povsem udomačena Christiana Sands in Armando Bonivento.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta