Kdo bo vršilec dolžnosti direktorja v rakičanskem dvorcu?

Rok Šavel, Vestnik
01.10.2024 14:30

Obubožan javni zavod danes le dobiva zakonitega zastopnika oziroma zastopnico Darjo Korelc, a njegova prihodnost ne bo nič manj na nitki. Kaj sledi pri nadaljnjem reševanju zavoda?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javni zavod RIS Dvorec Rakičan 
Jure Kljajić

Na današnji seji sveta zavoda je padla odločitev o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja v javnem zavodu RIS Dvorec Rakičan, pričakovati je bilo, da bo to postala edina kandidatka z izpolnjenimi pogoji. Kot smo poročali, sta na že tako ali tako neobičajen javni razpis, na ta način se namreč išče praviloma osebe za poln mandat, prispeli dve popolni vlogi. Edina kandidatka, ki izpolnjuje razpisne pogoje, je ostala svetu zavoda za imenovanje Darja Korelc, finančnica, ki v Lucovi na Goričkem v okviru socialnega podjetja upravlja s posestvom Makrobios Panonija. Kandidat, ki je bil še v igri, je še pred odločitvijo sveta zavoda odstopil od prijave.

Glede na to da je sestava sveta zavoda po odstopu Mojce Breščak in Franca Kramarja okrnjena, a je ta še vedno sklepčen s tremi člani, to so Petra Cajnko, Uroš Bagari in Aleša Bagari, so o imenovanju odločali in kandidatko soglasno potrdili. V želji, da javni zavod le dobi zakonitega zastopnika, saj je brez njega že od 18. septembra, ko je mandat prenehal Tatjani Buzeti, zapletov ni bilo pričakovati. Z imenovanjem vršilke dolžnosti direktorja bo vsaj za silo konec vodstvene krize v rakičanskem dvorcu, ostale pa bodo likvidnostne težave, ki se ne nazadnje kažejo tudi v blokadah transakcijskega računa in upnikih, ki grozijo z novimi izvršbami. 

Prvi pogovori med novo šefico rakičanskega dvorca in soboškim županom Damjanom Anželjem so napovedani že za jutri. Novoimenovana v. d. je za Vestnik zatrdila, da verjame v potencial dvorca in je prepričana, da so stvari rešljive, "če bodo vsi deležniki na istem bregu". Podobnega mišljenja je bila njena predhodnica Tatjana Buzeti ob imenovanju. Korelčeva pravi, da jo najprej čaka pregled stanja, pogovor z zaposlenimi in upniki ter seveda z ustanoviteljico, soboško občino, oziroma z županom. Tema pogovora bo kakopak potrebna finančna pomoč, nad čimer pa v mestni občini ob že polmilijonski injekciji letos, zagotovo ne bodo preveč navdušeni. Nazadnje je bilo govora o dodatnih 100 tisočakih. Da je žogica na mestni občini, je dejala tudi Cajnkova, ki ravno tako napoveduje pripravo sanacijskega načrta. Ta bo seveda zajemal racionalizacijo stroškov, kar pomeni, da bo verjetno moralo priti do drastičnega zmanjšanja števila zaposlenih. Ta hip je v RIS-u 33 zaposlenih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta