Kmetijska ministrica na obisku v Murski Soboti: "Moramo se začeti pogovarjati"

STA
28.02.2024 13:25

Napovedala je, da bo ena njenih glavnih nalog dvigniti ugled poklicu kmeta. "Vse nas čaka tudi velik korak k soočanju s podnebnimi izzivi," je opozorila Mateja Čalušić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Kljajić

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je danes v Murski Soboti napovedala, da bo ena njenih glavnih nalog dvigniti ugled poklicu kmeta. Trenutne razmere v kmetijstvu so po njenih besedah nekoliko neprijetne, a verjame, da jim bo uspelo strniti moči za razvoj in skupno prihodnost, nujen pa je dialog o potrebnih težkih korakih.

"Strateški načrt je okvir, ki nas usmerja"

Svoj prvi uradni obisk v Pomurju, osrčju slovenskega kmetijstva, kot se je izrazila, je ministrica začela z nagovorom na konferenci o skupni kmetijski politiki v EU v letih 2023-2027 v okviru evropskega projekta Zdravje v naših rokah. Z novim strateškim načrtom kmetijstva so po njenih besedah vsi že imeli nekaj izzivov, prav tako z akcijskim terminskim načrtom novega programskega obdobja, ki se sprejema te dni. Izrazila je željo, da bi v teh načrtih vsi tvorno sodelovali s svojimi prispevki, saj prav teren pozna pravo problematiko. "Strateški načrt je okvir, ki nas usmerja, ki določa, v kakšnem odnosu bomo kot družba in kot kmetijski sektor delovali družbeno odgovorno in skupno prispevali k boljšemu jutri, kar se tiče prehranske varnosti," je dejala.

Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić je bila kot poslanka Gibanja Svobode prvopodpisana pod novelo zakona o KGZS. V SDS menijo, da bi morala zaradi tega po odločitvi ustavnega sodišča odstopiti. 
Fotorobert Balen

Ministrica Čalušić meni, da je kmetijstvo eden od naših temeljev, saj se vse začne z zdravo in varno hrano, pridelano v lokalnem okolju, do česar pa je po njenem mnenju še daleč. Opozorila je, da nas vse čaka tudi velik korak k soočanju s podnebnimi izzivi, gre za "kislo jabolko, v katero bomo morali ugrizniti". "Moramo se začeti pogovarjati o tem in se tvorno skozi dialog pripraviti na težke korake, ki so bili potrebni že včeraj," je dejala.

Smo izgubili odnos s stroko?

V kmetijstvu opozarjajo na velike težave, na terenu se čuti veliko nezadovoljstvo. Zato je treba po besedah ministrice ugotoviti, kaj v družbi delamo narobe, da kmetijstvo ni več vzdržna panoga za dostojno preživetje. "S tem se bom kot ministrica za kmetijstvo najpogosteje ukvarjala, z vprašanjem, kaj moramo še narediti in izboljšati. Ob tem, da smo nekje vmes izgubili odnos s stroko, ki je zelo dobra in jo bomo morali vključiti, da bomo imeli zdravo in varno hrano," je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta