Mladi v lov na evropske sanje v Gornji Radgoni

M.S., Vestnik
23.04.2024 07:00

Dogodek je mladim odprl vrata k evropskim priložnostim in jih spodbudil k razmisleku o pomembnih vprašanjih za njihovo prihodnost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladinski Center Gornja Radgona

V Mladinskem centru Gornja Radgona, ki deluje pod okriljem Zavoda Kultprotur, se je odvil dogodek, ki je mladim odprl vrata k evropskim priložnostim in jih spodbudil k razmisleku o pomembnih vprašanjih za njihovo prihodnost. Na dogodku, imenovanem Lov na evropske sanje, so se zbrali devetošolci Osnovne šole Gornja Radgona in dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Cilj je bil predvsem promovirati možnosti programov Evropske unije za mlade in ozaveščati o ključnih temah, ki so pomembne za mlade generacije, kot so vključevanje in raznolikost, digitalna preobrazba, aktivna participacija v demokraciji, okolje ter boj proti podnebnim spremembam.

V prvem delu dogodka so udeleženci izvajali tematsko aktivnost city run, kjer so se v skupinah spopadali z izzivi in odgovarjali na vprašanja na temo mladine in evropskih priložnosti. Vsako skupino je vodil mladinski facilitator, ki je skrbel za nemoten potek aktivnosti. Po končanem lovu so se udeleženci zbrali na delavnici Mreže vzornikov Reel za dober feel, ki jo je izvedel Zavod MOVIT. Na delavnici so spoznali različne možnosti sodelovanja in priložnosti, ki jih ponujata programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota. V tretjem delu pa so izvedli okroglo mizo, katere so se udeležili lokalni odločevalci, in sicer županja Urška Mauko Tuš, direktor občinske uprave Vladimir Mauko, Janja Osojnik, višja svetovalka za socialo, zdravstvo, mladino in civilno zaščito, Nastja Fekonja, koordinatorka za kulturo in otroško varstvo in predstavnica organizacije Radgonski skavti ter Urša Škof, predstavnica mladinske organizacije Študentsko - mladinski klub Klinka. Obravnavali SO tematiko lokalnih mladinskih politik na različnih področjih, kot so evropski programi, zdravje, zeleni prehodi, izobraževanje, zaposlovanje ter vključevanje.

Razpravo je vodila in povezovala vodja Mladinskega centra Gornja Radgona Maja Klenovšek, ki je povedala, da stremijo k aktivaciji mladih in podpirajo načelo "mladi za mlade", saj se na ta način pridobivajo dragocene izkušnje in krepijo raznolike kompetence. Prav tako intenzivno delajo na boljši medsebojni povezavi z drugimi lokalnimi mladinskimi društvi, saj lahko s skupnimi močmi mlade še bolj podprejo. Dogodek je potekal v sklopu programa Evropskega tedna mladih 2024, ki letos poteka pod geslom "Izrazite svojo vizijo", poudarjajoč demokracijo in evropske volitve. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta