Največ pomislekov murskosoboških mestnih svetnikov glede Expana

Mestni svetniki opozarjajo, da zaradi postavitve paviljona stagnira razvoj občine na drugih področjih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Paviljon Expano ob Soboškem jezeru je odprl vrata aprila letos, njegova postavitev je stala 4,8 milijona evrov, ureditev okolice še dodatnih 1,6 milijona. Foto Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Po prvem letu drugega mandata Aleksandra Jevška (SD) na čelu Mestne občine Murska Sobota (MOMS) smo za oceno dela župana in njegove ekipe povprašali še svetnike različnih političnih strank v mestnem svetu. Po zadnjih lokalnih volitvah, na katerih je Jevšek suvereno zmagal že v prvem krogu, je zgodovinski uspeh dosegla tudi stranka Socialnih demokratov (SD), katere član je. V 26-članskem mestnem svetu je dobila kar enajst predstavnikov, zaradi česar Jevšek nima težav s pridobivanjem podpore. Zato se po volitvah ni oblikovala formalna koalicija, prav tako razen svetnikov SDS v mestnem svetu ni opozicije v pravem pomenu besede. Večina predstavnikov ostalih strank podpira predloge župana, imajo pa drugačno mnenje v nekaterih zadevah.

SDS: kaj z geotermalnim potencialom?

"Občina je definitivno zgrešila cilj. Zamudila je zgodovinsko priložnost, da bi naredili presežke, žal so se odločili za drugo pot," meni svetnik SDS in Jevškov županski protikandidat na zadnjih volitvah Bojan Petrijan. "Pri sprejemanju proračuna smo dali signal, da bi bilo dobro upoštevati opozicijo, ki želi močno podporo gospodarstvu, predvsem malim in mikro podjetjem. Prav tako je nekdo pospravil v predal možnost, da bi šla občina v smer samooskrbe z izkoriščanjem geotermalne energije in širitvijo daljinskega ogrevanja," pravi Petrijan, ki s tem misli na načrte občine v časih, ko jo je vodil Anton Štihec, sam pa je bil direktor mestne uprave.
Takrat je občina s pomočjo evropskih sredstev med drugim že zgradila raziskovalno vrtino, ki bi lahko bila ena od tistih, s katerimi bi lahko v prihodnosti ogrevali večstanovanjske objekte v središču mesta. "Po petih letih oziroma ko bi bilo to smiselno z vidika ekonomije obsega, bi lahko to združili z razširjenim daljinskim ogrevanjem. Vendar danes več ni potencialnih objektov za to, saj so v številnih večstanovanjskih stavbah že sami rešili vprašanje ogrevanja, vgradili toplotne črpalke in naredili nove izolacije. Sprašujem se, kaj bomo sedaj počeli z vsem tem geotermalnim potencialom," pravi Petrijan.

Bojan Petrijan (SDS)
Jure Zauneker

Svetniki dekorativnega značaja

Svetnik Desusa Jože Šadl meni, da je delo v mestnem svetu z vidika kulture razprave bistveno boljše kot v prejšnjih mandatih, a z vsemi županovimi potezami ni zadovoljen: "Iz polletnega poročila je razvidno, da je področje infrastrukture skoraj v celoti padlo. Morali bi bolj intenzivno delati na iskanju investitorjev in s tem ustvarjanju novih delovnih mest. Verjetno bo treba v prihodnosti določene zadeve nekoliko drugače zastaviti, saj nismo bogata občina, torej moramo v proračunu dati pozornost bistvenim zadevam, kot sta sociala in zdravstvo."

Javni zavodi postali požrešni

Predstavnik Modre liste Marjan Žekš dosedanje sodelovanje v mestnem svetu ocenjuje kot korektno: "Čeprav se zavedamo, da lahko stvari izpeljejo tudi brez nas. Zato si prizadevamo, da bi podprli predloge, ki so koristni za občane, opozarjamo pa na stvari, za katere menimo, da bi jih bilo možno izpeljati na boljši ali cenejši način. Spremljali bomo nadaljnji razvoj Expana, saj smo zanj porabili veliko, sicer predvsem evropskega denarja. Želimo si enakomernejšega razvoja primestnih naselij, saj mestna občina nista samo Slovenska ulica in mestno središče."
Drago Rajbar, svetnik NSi, prav tako izpostavlja Expano in prenovo Slovenske ulice, ki sta po njegovem mnenju največji finančni zalogaj za občino: "Zato pa zmanjka denarja pri drugih projektih."

Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja)
Natasa Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta