Nezadovoljni starši otrok v OŠ Velika Polana zahtevajo razrešitev ravnateljice

Majda Horvat, Vestnik
03.12.2019 15:38

Številni očitki zoper delo Danijele Apatič. Obtožbe tudi na račun župana Damijana Jaklina

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na šoli se je v zadnjih desetih letih zvrstilo devet ravnateljev, od tega jih je bilo kar pet imenovanih za vršilca dolžnosti.
Majda Horvat

Anonimna skupina staršev otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo (OŠ) Miška Kranjca v Veliki Polani, je napisala protestno pismo, v katerem so navedli številne obtožbe glede vodenja javnega zavoda in očitke o vplivu župana občine Velika Polana Damijana Jaklina na zdajšnje vodstvo. Pismo je bilo poslano medijem, še prej naj bi ga bili prejeli minister za šolstvo Jernej Pikalo, inšpektorat za šolstvo, svet zavoda šole in svet staršev šole. Kljub temu da gre za pismo brez podpisov, se je zaradi hudih navedb v njem odzval inšpektorat za šolstvo, saj na šoli že poteka izredni inšpekcijski nadzor.

Župan Damijan Jaklin
Natasa Juhnov

Odsotnosti in nadomeščanja

V protestnem pismu je navedeno, da zdajšnja ravnateljica ni primerna za vodenje šole, očitajo ji tudi sporne odločitve in neprimerno vedenje do otrok ter šikaniranje učiteljev, zaradi česar naj bi ti v velikem številu odhajali na bolniški dopust. Posledica tega so številna nadomeščanja, pišejo v pismu, pouk pa izvajajo osebe, ki za to nimajo ustreznih znanj, kar je razlog za prikrajšanost otrok. Navedbe so pisci anonimke podkrepili s priloženim dokumentom o spremembah urnika oktobra letos. O pomanjkanju kadra tako na šoli kot v vrtcu, ki deluje v sklopu šole, priča tudi dejstvo, da se je v proces dela vključila ravnateljica sama.

Nezadovoljni niso le starši

Danijela Apatič v pogovor za naš medij zaradi razjasnitve zadev ni privolila, poslala je zgolj skopo pisno izjavo glede navedb v pismu. Med drugim pravi, da so te neresnične, neutemeljene, vzete iz konteksta posameznih situacij. "Zame kot odgovorno osebo zavoda pa so tako poklicno kot osebno žaljive. Ob vsem navedenem, ki s potankostmi vzbuja vtis pretirano dobre informiranosti staršev o delu v zavodu, se sprašujem in odgovarjam: s čigavim delom ste deležniki - starši, zaposleni v zavodu in ustanovitelj vzgojno-izobraževalnega zavoda v Veliki Polani - sploh bili (ali ste) zadovoljni?" je še zapisala. S tem je torej tudi sama krog nezadovoljnih razširila od staršev še na del kolektiva in občino kot ustanoviteljico zavoda.

V zbornici odtujeni dokumenti

"Ta anonimka bi lahko bila osnova za obravnavo policije, ker gre tudi za dokumente, ki so bili odtujeni izključno iz šolske zbornice. Iz anonimke je tudi razvidno, da so vsebino pisale različne skupine in da gre za odvračanje pozornosti od dejanskih problemov tega zavoda, ki pa niso vezani na nas kot ustanovitelja," je še izjavil Jaklin. Poudaril je, da občina zanj skrbi vzorno. V obdobju 2006-2018 je namreč za obnovo objektov šole in vrtca ter posodobitev opreme vložila več kot dva milijona evrov, skupaj z ureditvijo prireditvenega centra Poljana, brez katerega, tako Jaklin, zavod ne bi mogel delovati, pa se vrednost naložb povzpne na 3,5 milijona evrov.
Na vprašanje, ali pričakuje, da bo glede na omenjeno domnevno odtujitev nekaterih dokumentov iz zbornice vodstvo šole vložilo ovadbo zoper neznanega storilca, Jaklin odgovori, da odločitve vodstva šole v tej zadevi ne namerava napovedovati. "Kot predstavnik ustanovitelja pa želim, da se v tem zavodu vsi posvetijo svojemu poslanstvu, torej učitelji poučevanju, tehnični delavci vzdrževanju, predvsem čiščenju, čez katero imajo starši in zaposleni veliko pripomb, in upam, da bomo imeli v mislih izključno otroke," je povedal župan.

Porabil več, kot je imel

Na vprašanje, ali ima po vsem, kar je bilo navedeno v pismu, in glede na očitno nezadovoljstvo znotraj kolektiva šole zdajšnja ravnateljica še zaupanje ustanovitelja, je odgovoril, da vse navedene obtožbe izhajajo iz obdobja prejšnjega ravnatelja Branka Laha in nečednosti ravnateljev pred njim, o čemer so tudi poročali mediji.
Branko Lah iz Zgornje Kungote je bil ravnatelj od septembra 2015 do konca marca 2018, šolo je sporazumno zapustil pred iztekom mandata. Kot rečeno, ga je nasledila Apatičeva kot vršilka dolžnosti ravnatelja. Župan je takrat zanikal, da je za Lahov odhod krivo slabo sodelovanje med njima, zdaj pa je omenil zanj obremenjujoče ugotovitve v revizijskem poročilu.
Zadnje revizijsko poročilo je ugotovilo, tako Jaklin, da je prejšnji ravnatelj porabljal sredstva v večjem obsegu, kot jih je dodelilo pristojno ministrstvo, občina pa je v celoti poravnala nastali primanjkljaj. Prav tako so pri njem ugotovili nenamensko trošenje denarja, ki ga je šoli nakazovala občina za konkretne zadeve.

Starši dajali preveč?

Šola je imela v obdobju od leta 2013 po bilanci dvakrat negativno poslovanje, preostala leta pa je poslovala pozitivno. Predvsem zaradi prekomernega financiranja tako ustanovitelja kot staršev, poudari župan. "Po nasvetu revizijske hiše smo se odločili, da na naslednji obravnavi kot ustanoviteljica sprejmemo sklep o pokrivanju izgube preteklih let s presežki prihodkov, in ko bomo to naredili, bo bilančno še zmeraj 43 tisoč evrov presežka. Dejstvo pa je, da je eno to, ko potegneš črto, drugo pa poslovanje iz dneva v dan. To je odvisno od tega, koliko imaš v nekem trenutku sredstev na računu ali razpoložljivih kako drugače. Svoje obveznosti moraš usklajevati s stanjem, kar pa je izključno naloga poslovodstva, ne pa ustanovitelja," je o poslovanju šole povedal župan. Lani je imela šola 1,17 milijona evrov prihodkov in je prikazala 14.295 evrov presežka. Leto prej so bili prihodki nekoliko višji, prav tako presežek, ki je znašal 32 tisoč evrov.
Glede šolskega kombija pa je Jaklin pojasnil, da ga je šola formalno kupila leta 2005, vse stroške, povezane z njim, pa je plačevala občina. Leta 2017 je bil tako star dvanajst let, kar pomeni, da ga niso smeli več uporabljati za prevoz otrok. Ravnatelj Branko Lah je v svojem poročilu o uporabi kombija za leto 2016 ugotovil, da je šola opravila s kombiniranim vozilom zelo malo prevozov, saj ga zaposleni niso bili pripravljeni voziti, in da je zato večino prevozov opravljal zunanji izvajalec. Zato so postopek nakupa novega kombija ustavili, staro vozilo pa je šola v soglasju z občino junija 2017 podarila PGD Mala Polana. Pogodbo je podpisal Branko Lah. "Vozilo ni bilo prodano pod roko nekomu, čeprav so tudi za to obstajali interesi, ampak je bilo namenjeno za humanitarne potrebe, torej potrebe gasilcev in občanov," je še poudaril Jaklin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta