Ocenjevanje pred mednarodnim sejmom Agra v Gornji Radgoni: Potrjena interes in kakovost izdelkov

Damjana Nemeš, Vestnik
27.06.2023 17:00

Zadovoljstvo ob ocenjevanju mesa, mleka, sokov, vod pod okriljem 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ocenjevanje so proizvajalci mleka in mlečnih izdelkov poslali široko paleto vzorcev. 
Jure Kljajić

Mednarodna ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov, mleka in mlečnih izdelkov ter sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod so potekala pod okriljem 61. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra.

Med 30. majem in 2. junijem je potekalo 37. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Na ocenjevanju je sodelovalo 28 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije s 182 izdelki, pri tem je bilo podeljenih 174 odličij, od tega 9 šampionov. Te podeljujejo izdelkom, ki so tri leta zapored prejeli veliko zlato medaljo. Med prejemniki odličij so Pomurske mlekarne iz Murske Sobote, ki so prejele šampiona za slovensko čajno maslo, veliko zlato medaljo za ledeno kavo, UHT smetano za stepanje s 33 odstotki mlečne maščobe, mleko v prahu in sir ementalec, ter zlate medalje za pinjenec z okusom jagode, mleko brez laktoze, trdi sir za ribanje princ, domačo skuto in pinjenec z okusom bezeg limona.

Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov je edino v Sloveniji, ki sledi kriterijem mednarodnega standarda za senzorično analizo mleka in mlečnih izdelkov ISO in je skladno s Pravilnikom o ocenjevanju senzorične kakovosti mleka in mlečnih izdelkov, je ob tem povedala Stanka Podkrajšek, članica komisije, ki je ocenjevala mleko in mlečne izdelke.

Upajo, da je to stanje mesnin na trgu

17. in 18. maja je na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani potekal prvi del 44. mednarodnega ocenjevanja kakovosti mesa in mesnih izdelkov, to je ocenjevanje svežega mesa. 14. in 15. junija pa je v Gornji Radgoni potekalo še ocenjevanje mesnih izdelkov. Kot je pojasnil Božidar Žlender, predsednik komisije, ki je ocenjevala meso in mesne izdelke, je letos sodelovalo 43 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije s skupno 549 izdelki. V kategoriji standardnih izdelkov, novih izdelkov in varovalnih mesnin je bilo na ocenjevanju 409 izdelkov, v kategoriji mesa pa je sodelovalo 20 podjetij iz Slovenije in 1 iz Hrvaške, ki so na ocenjevanje prijavile 140 izdelkov. "Kakovostna raven izdelkov je zelo visoka in upamo, da je to tudi stanje kakovosti mesnin na trgu. Razmerje izdelkov prijavljenih po kategorijah je podobno kot v preteklih letih," poudarja komisija na čelu z Žlenderjem.

Podjetje Kodila je prejelo več priznanj. 
Jure Kljajić

V vseh kategorijah je bilo podeljenih 24 šampionov, 4 velike zlate medalje, 85 zlatih medalj, 62 zlatih medalj za tržno ponudbo, 251 srebrnih medalj, 62 srebrnih medalj za tržno ponudbo, 47 bronastih medalj in 8 bronastih medalj za tržno ponudbo. Med prejemniki odličij so tudi pomurska podjetja in ponudniki.

Podjetje Kodila iz Markišavec je prejelo dve zlati medalji, eno zlato medaljo za tržno ponudbo, dve srebrni medalji, eno srebrno medaljo za tržno ponudbo in dve bronasti medalji. Podjetje Osem iz Murske Sobote je prejelo en zlato medaljo in tri srebrne medalje. Podjetje Panvita Agromerkur iz Murske Sobote je prejelo pet zlatih medalj za tržno ponudbo, pet srebrnih medalj za tržno ponudbo in eno bronasto medaljo za tržno ponudbo. Podjetje Panvita Mir iz Gornje Radgone je prejelo dve zlati medalji, šest zlatih medalj za tržno ponudbo, 32 srebrnih medalj, 11 srebrnih medalj za tržno ponudbo, pet bronastih medalj in eno bronasto medaljo za tržno ponudbo. Robert Sever, nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji s Cvena, je prejel dve zlati medalji, eno srebrno medaljo in eno srebrno medaljo za tržno ponudbo.

Sledijo še štiri mednarodna ocenjevanja

V Gornji Radgoni je 12. in 16. junija potekalo 27. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod. Rezultate ocenjevanja je predstavila Majda Barbara Povše, članica komisije. Kot je povedala, je na ocenjevanju sodelovalo 39 slovenskih, avstrijskih, hrvaških, italijanskih, madžarskih in tajskih podjetij s 101 vzorcem. Ti so bili razdeljeni v šest kategorij, in sicer v embalirane vode, sadne sokove, sadne nektarje, sirupe, brezalkoholne pijače in rastlinske napitke. Skupno je bilo podeljenih sto odličij, od tega sedem šampionov.

Predstavili so rezultate mednarodnih ocenjevanj kakovosti 
Jure Kljajić

Pomurske mlekarne iz Murske Sobote so prejele en šampion in dve veliki zlati medalji. Pribinovina, eko-socialna kmetija Korenika iz Šalovec je prejela eno zlato medaljo, eno srebrno medaljo in eno bronasto medaljo. Podjetje Radenska iz Radenec je prejelo eno veliko zlato medaljo, tri zlate medalje, sedem srebrnih medalj in eno bronasto medaljo. Martin Ficko iz Sadjarstva Ficko Rogašovci je prejel eno zlato medaljo in eno bronasto medaljo.

Do kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki bo potekal med 26. in 31. avgustom, bodo potekala še štiri mednarodna ocenjevanja. Med 10. in 14. julijem bo potekalo 49. odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona in 13. odprto državno ocenjevanje Bio vin, 12. julija bo potekalo 4. mednarodno ocenjevanje medenih pijač, 2. avgusta 22. mednarodno ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo, 24. in 25. avgusta pa še 41. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme. Vsa odličja bodo prejemnikom podellili 28. avgusta na sejmu Agra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta