Odstavitev direktorice beltinškega doma starejših brez krščanskega duha

Majda Horvat Majda Horvat
20.09.2019 16:07

Nekdanji beltinski župnik je prepričan, da je odstavitev povezana z njegovim odhodom in tudi z odločitvijo škofa Petra Štumpfa, da v Beltincih "očistijo" vse, kar je ostalo za njim

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alojz Benkovič pravi, da je način, kako so odstavili direktorico zavoda, primer najhujšega neoliberalizma.
Nataša Juhnov

Dolgoletni beltinski župnik Alojz Benkovič, ki je lani razburil slovensko cerkveno in posvetno javnost s tem, da se je zoperstavil škofovemu dekretu o premestitvi, je bil letos po 18 letih vendarle premeščen v župniji na Cankovi in v Kuzmi. Z novim beltinskim župnikom Borisom Kučkom sta prevzem župnije opravila 26. avgusta, hkrati s tem naj bi bila po navedbah Benkoviča opravila tudi predajo in prevzem vse dokumentacije in pooblastil, povezanih z Zavodom sv. Cirila in Metoda ter družbe Doum, ki ju je ustanovila beltinska župnija in sta v njeni lasti. "Vse, kar se je dogajalo pozneje, je že delo novega župnika," je poudaril Benkovič.

Brisanje po odhodu

Družba Doum je bila ustanovljena oktobra 2006 z namenom gradnje doma starejših, ki je kot Dom Janka Škrabana začel delovati v sklopu Zavoda sv. Cirila in Metoda septembra 2008. V sklopu tega zavoda je istega leta z javno veljavnim programom začela delovati tudi beltinska glasbena šola.

Alojz Benkovič pravi, da je način, kako so odstavili direktorico zavoda, primer najhujšega neoliberalizma.
Nataša Juhnov

Škofova čistka?

Benkovič je prepričan, da je odstavitev Ambruževe povezana z njegovim odhodom iz župnije in po številnih indicih, tako Benkovič, tudi z odločitvijo škofa Petra Štumpfa, da v Beltincih "očistijo" vse, kar je povezano z njegovim imenom. Kritičen je tudi do tega, da je moral iz župnije oditi duhovnik Štefan Grabar, čeprav je imel kot bolnik in zaradi slepote v Beltincih urejeno prehrano ter okolje za življenje in je poznal ljudi. "V teh dejanjih ni krščanskega duha," poudari Benkovič, način, kako so odstavili direktorico zavoda, pa je po njegovih besedah primer najhujšega neoliberalizma. "Mene, ki sem vzpostavil delovanje tega sistema, nihče niti z besedo ni vprašal za nasvet," je še dejal. Prepričan je tudi, da je bil dom vsa leta dobro vpet v življenje kraja in kraj povezan z njim, z njegovim delovanjem so dosegli višjo raven socialnega varstva in ustvarili številna delovna mesta, po njegovem mnenju pa je bil tudi dobro voden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta