Orkanski veter pri Ljutomeru nad 45 streh, na Prevaljah poškodovan gasilec, v Sveti Trojici škoda na daljnovodih ...

Va, STA
03.08.2024 09:13

Uprava RS za zaščito in reševanje je v petek zvečer zabeležila 249 lokacij izrednih dogodkov, aktiviralo se je 106 gasilskih enot. Nekateri brez elektrike še v soboto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odtrgalo je tudi streho in celo del ostrešja CUDV v Črni na Koroškem.
Romana Lesjak

Do izrednih dogodkov je prišlo na območjih občin Apače, Benedikt, Celje, Cerkvenjak, Črenšovci, Črna na Koroškem, Dravograd, Duplek, Gornja Radgona, Gorišnica, Grosuplje, Ivančna Gorica, Juršinci, Križevci, Kungota, Laško, Lenart, Litija, Ljutomer, Maribor, Ormož, Pesnica, Prevalje, Radeče, Radenci, Ravne na Koroškem, Razkrižje, Rogašovci, Semič, Slovenj Gradec, Slovenska Bistrica, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveta Ana, Sveti Jurij v Slovenskih Goricah, Sveti Jurij ob Ščavnici, Sveti Tomaž, Šentilj, Škofljica, Šoštanj, Trbovlje, Velenje, Veržej, Vojnik in Zagorje ob Savi.

Regijski centri za obveščanje Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje so aktivirali 106 gasilskih enot, ki so večinoma odstranjevale podrta drevesa, prekrivale poškodovane strehe objektov ter črpale vodo iz poplavljenih objektov. V času neurij se je sprožil tudi en zemeljski plaz.

Elektro Maribor nad izpade električne energije

Župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah David Klobasa je prek družbenega omrežja Facebook sporočil, da je bilo zaradi neurja poškodovanih 11 daljnovodov, zato je pričakovati daljši izpad električne energije.

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Andrej Vrzel je na FB zapisal, da je sinočnje neurje tudi pri njih povzročilo težave pri dobavi vode in elektrike. "Zaradi izpada električne energije je motena tudi dobava vode, ker črpalke na črpališčih ne delajo. Z gasilci naše gasilske zveze smo dogovorjeni, da dobavimo vodo do občanov, ki jo nujno potrebujejo. Prav tako so na voljo električni agregati za zagon črpalk v individualnih vodnjakih, ki so še v funkciji." Kot navaja, naj bi Elektro Maribor danes odpravil težave na daljnovodnem omrežju, jutri pa na nizkonapetostnem.

Pri Elektro Maribor so največ nevšečnosti zaznali na območju Ljutomera, Radencev in Lenarta, kjer je bilo do 11.30 brez napajanja z električno energijo 1329 odjemalcev. Kot so zapisali na spletni strani, skušajo sodelavci družbe s preklopi in izločevanjem okvarjenih sektorjev zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo. Uporabnike prosijo za razumevanje in jih pozivajo, da z napravami ravnajo z ustrezno previdnostjo in kot da so pod napetostjo.

Pri Slovenj Gradcu pihalo z 88 kilometri na uro

Spletni portal Siol je poročal, da je bilo posebej veliko škode v občini Križevci na Murskem polju. Na območju, kjer živi nekaj več kot 3500 prebivalcev, je orkanski veter poškodoval okoli 45 streh bivalnih objektov, dve strehi je odnesel v celoti. Zaradi nevarnosti padca s streh so sanirali samo bivalne objekte, gospodarski pridejo na vrsto danes, je za portal povedal poveljnik gasilcev v Križevcih Miran Ros. Zaradi neurja je bila zaprta železniška proga, dlje časa niso normalno delovale železniške zapornice.

Agencija RS za okolje je že v petek pozno zvečer na družbenih omrežjih objavila, da so izmerili nekaj zelo močnih sunkov vetra, najmočnejše na Koroškem. V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je njihova postaja izmerila sunek 88 kilometrov na uro.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta