Podražitve v občini Tišina: Računi na položnicah bodo višji

Ines Baler, Vestnik
17.06.2024 16:00

Lansko poslovanje končali z 258 tisoč evri primanjkljaja. Proračun je bil realiziran v 89 odstotkih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na seji so se člani občinskega sveta Občine Tišina seznanili še z letnimi poročili več javnih zavodov. 
Jure Kljajić

Svetniki občine Tišina so potrdili elaborat o oblikovanju cene izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov za leto 2024. Od tega meseca bodo občani za zbiranje komunalnih odpadkov, ki ga opravlja podjetje Saubermacher Komunala Murska Sobota, plačevali 0,18612 evra po kilogramu, za kilogram bioloških odpadkov pa 0,24598 evra. Sprejet je bil tudi elaborat o oblikovanju cene storitev gospodarske javne službe oskrbe s pitno vodo in subvencije cene uporabe javne infrastrukture. Vodarina od junija znaša 0,9973 evra na kubični meter, omrežnina brez subvencije 14,3310 evra na mesec, s subvencijo občine pa 8,6118 evra na mesec.

Občina lansko poslovanje sklenila s primanjkljajem

Občinski svet je sprejel še sklep o soglasju k določitvi cene storitve pomoč družini na domu in določitvi subvencioniranja. Storitve izvaja Dom starejših Rakičan. Od letošnjega aprila je tako ekonomska cena storitve pomoč družini na domu od ponedeljka do sobote 31,41 evra na uro, ob nedeljah in prostih dneh pa 36,81 evra na uro. Upravičenci za efektivno uro od ponedeljka do sobote odštejejo 12,87 evra, ob nedeljah in prostih dneh 15,58 evra, preostali del krije občina.

Na dnevnem redu je bil tudi zaključni račun proračuna za leto 2023. Proračun je bil realiziran v 89 odstotkih. Prihodki so bili realizirani v višini dobrih deset milijonov evrov, medtem ko odhodki v višini slabih enajst milijonov. Občina je lansko poslovanje sklenila s primanjkljajem v višini 258.681 evrov. Sredstva proračunske rezerve v višini 2641 evrov pa so se prenesla med sredstva rezerve v letošnjem letu.

Finančno poslovanje tišinske OŠ umaknili

Na seji so se člani občinskega sveta seznanili z letnimi poročili več javnih zavodov. Med drugim z delom medobčinske inšpekcije in redarstva občin Cankova, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kuzma, Moravske Toplice, Tišina, Puconci, Rogašovci in Šalovci. Na območju tišinske občine je omenjena služba lani posredovala zaradi 147 zadev, največkrat na področju cest in komunalnih odpadkov. Najpogosteje izdan ukrep je bilo opozorilo. Analizirati bi morali tudi finančno poslovanje tišinske osnovne šole, a je župan Franc Horvat točko zaradi odsotnosti poročevalca umaknil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta