Prva gorička slatina je na trgu. Ciljajo na ozaveščene potrošnike

Timotej Milanov Timotej Milanov
22.03.2019 06:04

Začela se je proizvodnja gazirane mineralne vode v prekmurski Serdici. Z njo ciljajo predvsem na ozaveščene potrošnike, ki so pripravljeni odšteti več na področju prehrane.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Niko Huber s partnerji skuša prodreti na trg mineralnih vod.
Nataša Juhnov

Niko Huber iz Murske Sobote se je že leta 2008 v Serdici na Goričkem lotil poslovnega podviga, ki ga danes uresničuje skupaj s poslovnimi partnerji in s katerim želijo prodreti na trg s prvo goričko mineralno vodo z imenom Cana Royal Water. Po osmih letih čakanja na pridobitev koncesije za izkoriščanje vrtine mineralne vode v Serdici (kraj v občini Rogašovci) je danes projekt tako daleč, da so objekt nekdanje osnovne šole v vasi, ki je pred tem propadal, obnovili in v njem vzpostavili proizvodnjo, iz katere so pot na trgovske police že našle prve steklenice mineralne vode Cane.

Izziv uveljavljanja blagovne znamke

"Glede na prvi mesec, odkar smo na trgu, lahko povem, da dobivamo odlične odzive, prav tako smo zadovoljni s prodajo. Včeraj smo prejeli prvo uradno povratno informacijo enega od kupcev, ki je zelo zadovoljen nad okusom vode in embalažo. Vsak dan nas pokličejo iz kakšne nove restavracije ali gostilne, v kateri bi želeli ponuditi našo vodo," pravi Huber. Voda je za zdaj na voljo zgolj v posameznih restavracijah in gostilnah v Pomurju in Mariboru, kmalu bo še v nekaterih trgovinah, prav tako pa so 8. marca zagnali spletno trgovino, kupcem pa bodo vodo dostavljali na dom. Po besedah Hubra je trg mineralnih vod na globalni ravni v porastu, tudi sami ciljajo predvsem na ozaveščene potrošnike, ki so pripravljeni dati več za hrano in pijačo.

Kot butični proizvajalci mineralne vode Niko Huber in njegovi partnerji z vodami Cana Royal Water ciljajo na nišni trg visokokavostnih mineralnih vod.
Nataša JUHNOV

Interes v Dubaju in v ZDA

Marsikoga v regiji je presenetilo ime blagovne znamke, za katero so se odločili. "Veliko ljudi me sprašuje, zakaj nismo dali vodi slovenskega imena. Vsem pojasnjujem, da je ime ustrezno, saj gre za tvorjenko iz simbolov kemijskih elementov kalcija in natrija, ker ima voda veliko kalcija in malo natrija. Sprašujejo me tudi, zakaj nismo poimenovali vode Serdiška ali Gorička voda. Sem pristaš slovenskih poimenovanj, ampak če bi jo tako poimenovali, bi lahko računali samo na prekmurski oziroma kvečjemu na slovenski trg, o tujini pa ne bi mogli niti razmišljati. Glede na to, da se že pojavljajo interesenti iz tujine, je jasno, da smo se prav odločili. Pred dnevi smo dobili klic iz Dubaja, določen interes je že bil izkazan v ZDA, torej se beseda hitro širi in videli bomo, kako daleč lahko sežemo." Hubra vprašamo, ali se ozirajo tudi po bližnjem avstrijskem trgu, ki je od njihove proizvodnje oddaljen zgolj nekaj kilometrov. "Avstrijski trg je vsekakor zanimiv, ampak strategija, ki smo si jo zastavili v podjetju, predvideva, da najprej dobro pokrijemo slovenski trg, šele nato bomo resno razmišljali o širitvi v tujino."
V regiji deluje tudi Radenska, ki je za slovenske razmere gigant na trgu mineralnih vod, a po besedah Hubra sami ne ciljajo v isto tarčo kot oni. "Oni so veliki igralec, mi smo butična proizvodnja, ki v nobenem pogledu ne vpliva na njih. Prav tako so oni osredotočeni na široko potrošnjo, mi smo se odločili za nišo, ki po naših raziskavah še ni bila zasedena, saj s ceno mi nikakor ne moremo biti konkurenčni." Kljub temu da svojo mineralno vodo vidijo v drugačni vlogi, pa so, kot Huber v smehu priznava v odgovoru na naše vprašanje, z njo že poskusili narediti brizganec. "Pred kratkim sem imel sestanek s someljejko, ki mi je postavila enako vprašanje, zato sem naročil dva kozarca vina, pa sva poskusila. Bila je navdušena, rekla je, da nekatere vode zakrijejo okus vina, naša pa ga po njenem mnenju poudari."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta