Prvi stanovalci iz doma starejših v murskosoboški hotel Diana. Je voda v kopalnicah mrzla?

Majda Horvat, Vestnik
08.04.2022 06:00

Direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj omenja možnost, da Diana postane nova enota doma. Če se bo to zgodilo, bodo morali cene bivanja izračunati na novo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Selitev so stanovalci sprejeli v pričakovanju, da se bodo vrnili v lepše prostore.
Vanesa Jaušovec

​Spakirali smo in šli, jasno nam je, da če želimo priti nazaj na lepo, moramo iti sem, so začeli pripoved stanovalci. "Tako so organizirali selitev in sprejeli smo, nekateri malo bolj, drugi malo manj navdušeno, odvisno tudi od naših let. Sobe so nam uredili, kako, pa lahko pogledate sami. Ni tako, kot smo bili navajeni, a ko se vrnemo, bo lepše, in to je žrtev tega. Izvolite naprej," je Milica Prostran, stanovalka Doma starejših Rakičan, povabila v svojo sobo, ki je zdaj v nekdanjem hotelu Diana v Murski Soboti. V domu v Rakičanu stanuje šele dva meseca.

Do konca aprila želijo preseliti 150 stanovalcev

Dom starejših Rakičan je zaradi načrtovane obsežne obnove objektov na lokaciji v Rakičanu začel seliti stanovalce v sobe nekdanjega hotela Diana v Murski Soboti. Prve stanovalce so že nastanili v prvem in drugem nadstropju, v višjih nadstropjih pa še potekajo obnovitvena dela, predvsem urejanje skupnih kopalnic za gibalno ovirane stanovalce. Vsa dela morajo biti končana v naslednjih štirinajstih dneh, kajti do konca aprila želijo preseliti 150 stanovalcev. V Rakičanu dnevno izpraznijo tri ali štiri sobe, prenesejo vse stvari na novo lokacijo in popoldne pripeljejo v Mursko Soboto stanovalce, ki medtem prebijejo čas v prilagojenih prostorih za čakanje.

"Prostore smo pripravljali in jih po urejenosti približali tehničnim standardom in normativom, ki so veljavni v naši dejavnosti, s tem da nekatera dela še potekajo," je dejal direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj. Pred vselitvijo so izvedli toplotne šoke in kloriranje vode v omrežju ter pridobili potrdila glede prisotnosti bakterije legionele, zamenjali so bojlerje in za varnost stanovalcev poskrbeli še z namestitvijo začasne opreme. Urejanje kopalnic in sob je strošek lastnika objekta, strošek doma je samo nameščanje posebne opreme, kot so klicni sistem, držala za starostnike in drugo. "Poudarjam, da je to začasna lokacija in morda vse ne bo urejeno po pravilih. Tudi na ministrstvu so dejali, da je naš prednostni cilj preselitev stanovalcev," je še povedal Hoblaj. Sodelovanje z lastniki je po njegovih besedah korektno.

Do konca obnove se bodo selile še druge službe

Povečani stroški, ki bodo nastali zaradi selitve in so povezani s stroški najema, stanovalcev ne bodo bremenili, kar pomeni, da se cena bivanja zanje ne bo spremenila in ostaja enaka kot doslej, četudi bodo imeli v Diani možnost bivanja v enoposteljnih sobah. Če pa bi stavba postala nova enota Doma starejših Rakičan, o čemer se pogovarjajo z lastniki, bi bila cena bivanja tukaj izračunana na novo. Takrat bi tudi prostore uredili tako, da bi izpolnjevali vse tehnične standarde in normative.

V Mursko Soboto se bodo morale čez čas zaradi obnove v Rakičanu začasno preseliti še uprava doma, dejavnost pomoči na domu in kuhinja, na novo pa so v Diani že tudi urejeni prostori, kamor bodo preselili opremo za delo zdravstvene ambulante.

Prostore Diane bodo uporabljali do konca obnove objektov v Rakičanu, kajti najemna pogodba, ki je sicer sklenjena do konca junija prihodnje leto, se lahko podaljša. Najemnina znaša 35 tisoč evrov na mesec, preostali stroški po besedah Hoblaja še niso znani in jih bodo opredelili v kratkem. Bo pa nanje vplival način ogrevanja, ki ga lastnik zdaj spreminja, saj bodo v prihodnje uporabljali vročo vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta