Razplet seje v Radencih: Titova bo poslej Cesta osamosvojitve Slovenije

Marina Vrbnjak Marina Vrbnjak
28.05.2020 21:00

Občinski svetniki so nocoj potrdili predlog župana Romana Leljaka, da Titovo cesto preimenujejo. Burna seja z veliko osebnimi in političnimi očitki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Roman Leljak je uveljavil svoj predlog o preimenovanju Titove ceste, svetniki so ga podprli. 
Nataša Juhnov

Namera radenskega župana Romana Leljaka, da preimenuje Titovo cesto v Cesto dr. Ante Šarića, je sprožila burne odzive. V ponedeljek so županu predali peticijo, v kateri je več kot petsto občanov ostro zavrnilo županov predlog, le nekaj ur zatem pa je Leljak presenetil s spremembo predloga, in sicer da Titovo cesto preimenujejo v Cesto slovenske osamosvojitve. Na včerajšnji seji so svetniki tako odločali o ponovno prenovljenem predlogu imena ulice, in sicer Cesta osamosvojitve Slovenije, ki so ga z devetimi glasovi za potrdili. Proti so bili štirje svetniki, dva sta se vzdržala. Kot je še pojasnil Leljak, koalicija v imena ostalih ulic ne bodo posegala. "Želim, da postanemo normalno evropsko mesto. Cesta osamosvojitve Slovenije je lepo ime," je poudaril.
Poziv k strpnosti
​Svetnica Alja Domjan je vse še pred glasovanjem pozvala, da si prizadevajo k normalnosti, in vse, ki so brez premisleka in spoštovanja do drugače mislečih preko družbenega omrežja javno razpihovali in spodbujali sovraštvo, opozorila, da je tako početje kaznivo dejanje. Pozdravila je novi predlog župana, saj bo po njenem mnenju novo ime manj delilo ljudi, in poudarila, da kot oseba spoštuje vse, ki so se angažirali in na demokratičen način izrazili mnenje, čeprav se z njimi ne strinja in je tudi podprla predlog preimenovanja ulice. Svetnica Norma Bale je predlagala, da gre predlog za preimenovanje ulice na referendum, njenemu mnenju pa se je pridružil tudi Nikolaj Brus, ki je županu očital postopkovni potek. Predvsem ga je zmotilo, da je preimenovanje ulice prvič javno objavil na družbenem omrežju in ni najprej omogočil javne razprave. Leljak je poudaril, da je javna razprava bila izvedena v skladu z zakonom in tudi objavljena v dveh lokalnih medijih.
Politično kadrovanje oziroma čistke?
"S sklenitvijo koalicije strank SDS, NSi in Liste Romana Leljaka je prišlo do koalicijske pogodbe in na osnovi te koalicijske pogodbe smo predlagali spremembe v naših odborih," pa je dejal Leljak, še preden je v potrditev podal predloge sklepov o razrešitvi dveh članov statutarno pravne komisije, dveh članov odbora za šport in turizem, člana odbora za proračun, finance in premoženjske zadeve, treh članov odbora za družbene dejavnosti. Vse novo predlagane nadomestne člane so potrdili. Svetnik Dejan Berić je obsodil, kot je povedal, politično kadrovanje oziroma čistke v občini. "Imajo samo en cilj. Popoln nadzor župana nad svetniki in predstavljanje samo enih in edinih pogledov na reševanje izzivov v lokalni skupnosti, ki jih bo vedno več. Do cilja vedno vodi več poti in prav je, da se o njih odkrito pogovarjamo in zadeve pogledamo tudi z drugega zornega kota. Takšno kadrovanje ni izraz demokracije, temveč avtokracije," je dejal. Tudi svetnik Toni Žitek je poudaril, da gre pri teh točkah za pravo politično preigravanje, ki ga v lokalnem okolju niso vajeni. Župan se je na to odzval z besedami, da po novi preureditvi vsi ostajajo v vsaj enem odboru, in pozval k sodelovanju. Svetnica Norma Bale je predlagane točke poimenovala kot kadrovsko politiko ali kdo se boji demokracije. "Namreč seveda bi bilo lepo in odraslo če bi si stvari konstruktivno povedali na štiri oči in se začeli med sabo spoštovati. Dejstvo pa je, da se vse odvija zelo javno, z veliko lažmi," je poudarila. V občinskem svetu ne bi smel sodelovati nihče, ki ima kakršne koli osebne ali finančne interese z občino, je poudarila in dodala, da nasprotuje političnemu kadrovanju. 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta