Razvpita lendavska bioplinarna prodana

Majda Horvat, Vestnik
16.12.2019 20:03

Kdo je kupec, še ni znano. Prodajna pogodba zajema tudi parcelo in stavbno pravico

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo kupec spet zagnal proizvodnjo bioplina?
Nataša Juhnov

Lendavska bioplinarna, od katere se je poleti 2017 zaradi odloženih bioloških odpadkov širil neznosen smrad, krajani pa so s protesti zahtevali prepoved njenega delovanja, je prodana. Kdo je kupec, še ni javno znano, znano pa je, da kupnina znaša 600 tisoč evrov.
Murskosoboško sodišče je dalo soglasje stečajnemu upravitelju za sklenitev pogodbe o prodaji premoženja stečajnega dolžnika Ecos, storitve pri varovanju okolja. Premoženje zajema lendavsko bioplinarno z močjo 7,2 megavata, pripadajoča zemljišča ter zemljišča ob napravi, sončno elektrarno na objektu ter v Šalovcih kmetijsko zemljišče in stavbno pravico na kmetijskem zemljišču, kjer je sortirnica odpadkov. Pogodba, ki bo veljavna 19. decembra, je sklenjena v vrednosti 600 tisoč evrov, pri čemer dobrih pet tisoč evrov znaša kupnina za sončno elektrarno. Kdo je kupec, še poizvedujemo pri stečajnem upravitelju Matjažu Nanutu, ki je pogodbo o prodaji sklenil 26. novembra. Prav tako smo odvetniški pisarni poslali vprašanje, zakaj jeseni ni bil sprejet predlog stečajnega upravitelja, da zaradi dosedanjih neuspelih prodaj oziroma dražb premoženje prevzamejo upniki. Po znanih podatkih še tudi ni mogoče dokončno odgovoriti na vprašanje, ali bo kupec spet zagnal proizvodnjo bioplina.
Kot smo že poročali, se je na zadnje neobvezujoče zbiranje ponudb odzvalo devet ponudnikov iz Slovenije in tujine, ki so ponujali kupnino od 600 tisoč do deset milijonov evrov. Zakaj z nobenim ni bila sklenjena pogodba, ni znano oziroma so nam iz odvetniške pisarne pred časom sporočili, da prodajanega premoženja nobeden ni želel kupiti, zato naj bi stečajni upravitelj predlagal, da ga upniki prevzamejo v naravi. Največja hipotekarna upnica je Raiffeisen Landesbank Steiermark, ki je družini Pavlinjek, investitorju v bioplinarno, zagotovila deset milijonov evrov posojila. Ob tem spomnimo še na 21 tisoč kubičnih metrov odloženega digestata, obremenjenega s težkimi kovinami, katerega odstranitev iz objektov bo morala plačati država oziroma davkoplačevalci. Strošek uničenja naj bi znašal 2,1 milijona evrov. A poznavalci opozarjajo, da je bilo to ovrednoteno v času, ko je Madžarska še sprejemala tovrstne odpadke, zdaj bo strošek bistveno višji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta