Slovenija - Madžarska: Židan pozdravlja madžarske naložbe

Timotej Milanov Timotej Milanov
21.02.2019 16:12

Predsednika obeh parlamentov skupaj obiskala prekmurske Madžare in porabske Slovence

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Laszlo Köver in Dejan Židan si prizadevata za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.
Nataša Juhnov

Po besedah predsednika državnega zbora Dejana Židana sta se z madžarskim kolegom Laszlom Köverjem že na njunem prvem srečanju v Budimpešti pred nekaj meseci dogovorila, da bosta skupaj v istem dnevu obiskala madžarsko skupnost v Sloveniji in slovensko manjšino na Madžarskem. Tak obisk bosta v prihodnje opravila enkrat letno.

Odnosi za vzor

Židan in Köver bosta tudi pokrovitelja tretje izdaje knjige o zgodovini obeh narodov od leta 1920 naprej ter novega slovensko-madžarskega in madžarsko-slovenskega slovarja. Na tokratnem srečanju sta se predsednika parlamentov pogovarjala tudi o širših temah, povezanih s pomenom Evropske unije za države članice in evropske narode. V zvezi s tem je Köver dal pobudo, ki jo Židan podpira. Gre za predlog, po katerem bi po volitvah v Evropski parlament Slovenija in Madžarska v razpravah o prihodnosti Evropske unije skupaj predlagali pripravo načel glede zaščite narodnih manjšin.

Lendavski župan Janez Magyar, Laszlo Köver in Dejan Židan
Nataša Juhnov

Krepitev gospodarskega sodelovanja

Vprašanje madžarskih naložb na območju Lendave, ki so v javnosti dvignile nemalo prahu - od vlaganj v razvoj nogometne akademije do prizadevanj za nakup termalnega turističnega kompleksa v mestu -, je Židan komentiral z besedami: "Želim, da bi bilo v Lendavi in Pomurju čim več tako slovenskih kot tujih investicij. Prav tako želim, da bi bilo čim več slovenskih investicij v Porabju in na Madžarskem. Prav je tudi, da države s svojimi mehanizmi podpirajo tuje investicije in da pri tovrstnih investicijah sodelujejo, saj si ljudje zaslužijo boljše življenje."

Predsednika slovenskega in madžarskega parlamenta sta se srečala s predstavniki porabskih Slovencev.
Silva Eöry
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta