Sporno razkritje podpisnikov referendumske pobude v Radencih. Zakaj Leljak ne bo šel na referendum o Titovi cesti?

Marina Vrbnjak, Vestnik
21.04.2021 15:36
Uprava občine Radenci ima novo direktorico, Marovičevo bo zamenjala Sabina Gutalj, nekdanja pravnica Mestne občine Murska Sobota. Na seji občinskega sveta tudi o referendumu o preimenovanju Titove ceste.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občina Radenci ima trenutno objavljenih več javnih razpisov. 
Igor Napast

V Radencih so ponovno zamenjali direktorja občinske uprave. Kot je na občinski seji pojasnil župan Roman Leljak, bo funkcijo direktorice prevzela Sabina Gutalj, nekdanja pravnica Mestne občine Murska Sobota. Gutaljeva bo tako jutri, v četrtek, na mestu direktorice občinske uprave nadomestila dosedanjo vršilko dolžnosti direktorja Mojco Marovič. Marovičeva ostaja na občini, in sicer v funkciji podsekretarke za evropske zadeve in javna naročila. Razpis za izbiro direktorja občinske uprave je bil sicer objavljen marca letos na spletni strani občine in pri območnih enotah Zavoda RS za zaposlovanje, po besedah župana pa se je nanj prijavilo pet kandidatov.

​Razkrili podpisnike pobude

Na tokratni seji občinskega sveta je beseda tekla tudi o referendumu o preimenovanju Titove ceste, njegovo izvedbo so potrdili in bo 13. junija. Župan Leljak je referendumsko vprašanje, ki so ga oblikovali pobudniki, sicer označil kot zapleteno, sam pa tudi ne namerava glasovati. "Tega referenduma se ne bom udeležil niti ne bom kot župan izvedel nobene aktivnost glede tega referenduma, saj me je sram vračati se v čas totalitarnih režimov," je dejal. Ker so javno objavili tudi seznam podpisnikov, je svetnica Norma Bale opozorila, da gre za hudo kršitev. Seznam je sicer že bil umaknjen s spletne strani občine, po besedah civilne iniciative naj bi bila k temu prispevala prijava, podana varuhu za varovanje osebnih podatkov.

Funkcijo direktorice občinske uprave prevzema Sabina Gutalj. 
Nataša Juhnov

​Članskim moštvom brezplačna uporaba športnih objektov

Občinski svetniki so podprli tudi predlog župana, da se lokalnim članskim moštvom športnih društev zagotovi brezplačna uporaba športnih objektov, ki so v lasti Občine Radenci. Doslej so bile do brezplačne uporabe športnih objektov upravičene le mlajše selekcije domačih društev (do 18 let), preostali so bili zaradi tržne usmerjenosti in finančne samostojni iz tega naslova izvzeti. "Glede na to, da ima člansko moštvo že v osnovi reprezentativni status, ima velik pomen tudi za delovanje in motivacijo mlajših generacij, saj se uspehi članske ekipe običajno zrcalijo na mlajše generacije in jim s tem dajejo dodaten zagon za še bolj kvalitetno in zagnano delo. Ne smemo pozabiti tudi na zelo močen in širok socialni pomen," je v predlogu zapisal župan. Iz brezplačne uporabe bo izvzeto le glavno nogometno igrišče z naravno travo, ki je namenjeno izključno trženju.

​Prireditev ob bližajočih se praznikih ne bo

Zaradi epidemioloških razmer v občini tudi ne načrtujejo prireditev ob bližajočih se praznikih, bodo pa v tem obdobju, v času šolskih počitnic, po besedah župana, na lokaciji novega minigolfa v parku vsem gostilničarjem brezplačno ponudili prostor za njihove storitve. Prvega maja bo predvidoma odprtje vinske fontane na Kapeli, 2. maja pa bo dan odprtih vrat na športnem igrišču Ivanke Serec.

​Občina Radenci ima trenutno objavljenih tudi več javnih razpisov, in sicer za upravljanje in izvajanje gostinskih storitev na območju minigolfa, nogometnega centra in vinske fontane v Radencih. Zbirajo tudi predloge za dodelitev priznanj in nagrad občine zaslužnim in uspešnim občanom za preteklo leto. Novost pa je osnutek registra spominskih obeležij. "Pripravljen je z namenom ohranitve bogate zgodovinske dediščine kraja in prenosa zavedanja o pomenu dediščine na mlajše generacije," pojasnjuje župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta