Stečaj Agroservisa: Podjetje poslovalo z dobičkom, strli so ga nepremičninski posli

Majda Horvat Majda Horvat
04.03.2019 15:40

Nekdanji direktor Agroservisa Albin Gubič ni škodoval podjetju. To je po sodbi murskosoboškega sodišča potrdilo še višje sodišče, ki je tudi odločilo, da mu mora tožnik povrniti vse pravdne stroške. Stečajni upravitelj vložil več tožb. Stečaj je marsikomu prinesel koristi, tudi bankam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Agroservis je propadel, a banke so se dobro poplačale.
Nataša Juhnov

Nekdanji direktor Agroservisa Albin Gubič ni škodoval podjetju. To je po sodbi murskosoboškega sodišča potrdilo še višje sodišče, ki je tudi odločilo, da mu mora tožnik povrniti vse pravdne stroške. Gubiča je zaradi plačila 1,2 milijona evrov s pripadajočimi zamudnimi obrestmi (od junija 2013) tožil stečajni upravitelj Agroservisa Tadej Vodičar, češ da ni ustrezno skrbel za premoženje in posle tožeče stranke.

Agroservis je propadel, a banke so se dobro poplačale.
Nataša Juhnov

Razrešen po vložitvi predloga

Gubič je bil direktor Agroservisa in lastniško povezanih družb (A Servis, Avto Cit, Vrtnarija Sum Sobota in Avto Ares) od 8. novembra 2010 do 8. julija 2013, ko ga je brez krivdnih razlogov razrešil nadzorni svet. Direktorski položaj je prevzel dotedanji prokurist in lastnik Agroservisa Borivoj Lalović. Gubiča so torej odslovili z direktorskega položaja kmalu po tistem, ko je 28. junija 2013 vložil predlog za prisilno poravnavo tako za Agroservis kot za lastniško povezane družbe razen za družbo Avto Ares.
Na zatožni klopi se je znašel zaradi spornih cesijskih pogodb oziroma pogodb o odstopu terjatev Agroservisa v višini toženega zneska, ki pa jih sam ni podpisal. Konec maja in v začetku junija 2013 jih je podpisal Lalović, ta pa je na zaslišanju tudi izjavil, da Gubiča s tem ni seznanil, ker da se mu to ni zdelo potrebno, saj je bil sam stoodstotni lastnik družbe.

Finančno veriženje s posojili

Po naših informacijah se sporne cesijske pogodbe nanašajo na posel nakupa nekdanje vrtnarije. Ta se je odvil med Agroservisom, finančno družbo MI-SOB in družbo Fakt. Agroservis je dajal posojila družbi MI-SOB (ta je nekaj časa tudi lastniško obvladovala Agroservis), MI-SOB pa je potem denar posojal naprej družbi Fakt. Agroservis in MI-SOB sta v stečaju, družba Fakt pa v likvidaciji.

Agroservis Murska Sobota
Nataša Juhnov
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta